Bijeljinka Teodora Petrović osvojila prvu nagradu na prestižnom festivalu djece pjesnika

Učenica OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine Teodora Petrović osvojila je prvu nagradu na prestižnom festivalu dječjeg stvaralaštva u Panoniji, u kojem učestvuje oko 2.000 djece iz Evrope.

Bijeljinka Teodora Petrović osvojila prvu nagradu na prestižnom festivalu djece pjesnika

Ovaj međunarodni festival dječijeg stvaralaštva održan je u junu, od 12. do 14., umjesto u maju, jer je kao i mnoge druge manifestacije dobio novi termin održavanja.

Osim druženja i dodjele nagrada, Teodora je imala priliku da se upozna sa pjesnicima i dobije savjet za budući rad. Ovakvi susreti su svakako motivacija i inspiracija za djecu koja lagano koračaju putem pjesništva.

Panonski dečji grad raspisao je konkurs na temu „Na krilima detinjstva" za deset kategorija: stihovanje, dramoletanje, muzikaljenje, slikovanje, plesaonica, šahovanje, potraga za blagom, klovnijada, krke džake olimpijada i poruke iz prve ruke, a Teodora je osvojila nagradu u kategoriji „stihovanje".

Svake godine na tablu počasnih građana Panonskog dečjeg grada i Panonije, upisuju se oni koji su se svojim djelom pokazali dostojnim da stanu ispred djece i budu im uzori. Ove godine umjetnički odbor je donio odluku da to budu slavni teniser Novak Đoković i Igor Jurić, zaštitnik djece, predsjednik Fondacije „Tijana Jurić". Ploče sa njihovim imenima otkrivene su ispred dvorca „Кaštel", u maju, kada je festival zvanično trebalo da bude otvoren, ali zbog vanrednih okolnosti pomjeren je za početak juna.

Teodorin mentor Mirjana Lazarević, nastavnik srpskog jezika i književnosti, uspješno vodi literarnu sekciju u školi „Sveti Sava" i kaže za portal Bijeljina danas da ovo nije jedina Teodorina nagrada.

- Teodorija je osvojila prvu nagradu i na I međunarodnom festivalu Scene svih kreativnih "Stojan Simić Кrpica" u Novom Sadu, drugu nagradu na festivalu „Male morske pjesme i priče" u Budvi, treću nagradu na Danima ćirilice u Bavaništu, a 17. juna će prisustvovati dodjeli specijalne nagrade u Čajetini na festivalu „Deca među narcisima". OŠ „Sveti Sava" nagrađena je na smotri stvaralaštva Dan dječije knjige u Bosni i Hercegovine, u Tuzli, kompletom knjiga za promociju stvaralaštva pjesnikinje Nasihe Кapidžić Hadžić, istakla je Mirjana.

Zanimljivost je i da su Panoniju kod Bačke Topole 1968. godine Holanđani proglasili za najljepše selo u Evropi.

Za kraj, evo i stiha Teodorine nagrađene pjesme:

„San se u meni nastanio,

Poigrava se sa mislima mojim,

Кao da me je Sunčev bljesak ozario,

Osjećanja počinjem da krojim."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA