Uskoro elektronsko uvezivanje matičnih knjiga

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da resorno ministarstvo svakodnevno radi na realizaciji projekta elektronskog uvezivanja matičnih knjiga u Srpskoj kako bi se izvodi iz matičnih knjiga mogli dobijati i van mjesta rođenja.

Uskoro elektronsko uvezivanje matičnih knjiga

"Još ne možemo detaljno govoriti o tome kada će Trebinjci moći izvaditi rodni list u Banjaluci. Riječ je o projektu koji smo pokrenuli prvi u regionu. Nadam se da će to biti uskoro realizovano", istakla je Rešićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske u decembru prošle godine obezbijedila 288.000 maraka za izrazito nerazvijene i nerazvijene opštine, tako da su ove opštine u prosjeku dobile oko 9.000 KM namjenskih sredstava za opremanje matičnih ureda.

Rešićeva je naglasila da bi većina opštinskih funkcionera u Srpskoj trebalo da ima manja primanja, nakon što na snagu stupi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Prema njenim riječima, nacrtom ovog zakona predviđeni su drugačiji kriterijumi za određivanje plata funkcionera u lokalnim zajednicama, što bi trebalo da napravi određene uštede u opštinama.

"Imali smo razumijevanje načelnika opština i taj prijedlog prihvatilo je i predsjedništvo Saveza opština i gradova Srpske, jer imamo načelnike koji ni sada ne primaju platu prema svim propisanim mogućnostima.

Mi smo organ koji propisuje gornju granicu, a jedinice lokalne samouprave utvrđuje osnovicu i cijenu na osnovu kolektivnih ugovora i drugih stavki", rekla je Rešićeva za "Fokus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    13°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    12°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    14°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

129 cm

Promjena: -10cm

Sava Jamena

461 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 20. Sep 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI