Korona odgodila useljavanje zatvorenika

  • BiH
  • 30. Jun 2020
  • 2315

Iako je zvanični početak rada državnog zatvora u Vojkovićima do sada najavljen nebrojeno puta, mnogi su vjerovali da će se prvi zatvorenici u njega useliti do kraja juna ove godine, ali i ta će najava, po svemu sudeći, pasti u vodu.

BiH

Kamen temeljac za zatvor, koji je izgrađen po najmodernijim standardima, postavljen je 2006. godine, a prvobitni rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Protekle godine, kada je riječ o realizaciji tog važnog projekta, prošle su u znaku blokada i probijenih rokova, a objekat je konačno završen 2017. godine. Zatvor u Istočnom Sarajevu, koji mnogi nazivaju i novim Alkatrazom, opremljen je u skladu sa evropskim standardima te je nabavljena i ugrađena visokosofisticirana oprema koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena bezbjednosti, jer će upravo on biti najbezbjednija zatvorska ustanova u regiji u kojoj će kaznu služiti najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.

U Ministarstvu pravde BiH su početkom godine isticali da je potrebno da bude završena konkursna procedura za prijem zavodskog osoblja i uprave te da očekuju da bi sredinom 2020. godine trebalo da počne premještaj lica koja izdržavaju kazne u entitetskim zavodima, a koje je izrekao Sud BiH, u Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Međutim, prema posljednjim informacijama iz Ministarstva pravde BiH, i dalje ne znaju kada će do toga doći, ali ističu da je došlo do novih prepreka.

- Radimo na tome da Zavod počne da radi u punom kapacitetu što je prije moguće. Želimo naglasiti da je pandemija izazvana "kovidom 19" usporila rad, a samim tim i predviđene planove te je njih potrebno revidirati, na čemu se aktivno radi. Očekujemo da tokom ljeta sve bude gotovo - istakli su u Ministarstvu pravde BiH.

Ministarstvo je ranije raspisalo konkurs za prijem 100 radnika na određeno i 113 zaposlenih na neodređeno vrijeme u novi državni zatvor.

Izrađen je i plan rada Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH za 2020. godinu, koji je u fazi konsultacija na nivou BiH, a potpisao ga je vršilac dužnosti direktora Zavoda Marko Vujević.

Izgradnja zatvora koštala je oko 40 miliona maraka, a novac su obezbijedili BiH i donatori. Najviše novca dala je EU, nešto više od 10,8 miliona evra. Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 kvadratnih metara.

Pravila ponašanja

Prvi "stanare" u državnom zatvoru dočekaće stroga pravila ponašanja koja su već ugledala svjetlost dana. Prava i obaveze zatvorenika i pritvorenika te zatvorskog osoblja su sažeta u više od 100 članova pravilnika Zavoda koji, je objavljen u "Službenom glasniku BiH", a kojima se uređuju organizacija i način života pritvorenika i osuđenih lica u Zavodu, od prvog do posljednjeg dana.