Ukupno slučajeva
349 (+7)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Pivsko carstvo Jovana Jovića iz Bijeljine

Sve je krenulo sasvim slučajno, kada ga je rođak, pri povratku iz Švedske upitao, šta želi da mu donese...

BIJELJINA

- Jednostvano, to mi je prvo palo na pamet. Rekao sam, donesi mi neko njihovo, autohtono pivo, koje se proizvodi u Švedskoj. I nakon toga je krenulo. Ni sam ne znam kako, ali javila se ideja, zašto da ne probam, pa koliko uspijem. Bilo je tu u martu 2015. godine, a evo do sada sam skupio 320 različitih vrsta piva, počinje svoju priču Jovan Jović, kolekcionar piva iz Bijeljine, koji je svakako jedinstven po ovom hobiju u Bijeljini.

Proizvodnja piva u svijetu, a posebno u Evropi je izuzetno raširena. Samo jedna Belgija ima preko 1000 vrsta piva i po proizvodnji piva je jedna od vodežih zemalja a Njemačka je sigurno sam vrh svjetske proizvodnje piva. Pored evropskih piva u kolekciji Jovana Jovića nalaze se piva iz Kine, Singapura, SAD-a, Meksika, Brazila....

- Najveći broj uzoraka u svojoj kolekciji došli su kao poklon mojih prijatelja koji putuju po svijetu. Jednostavno se pojave, donesu mi pivo, iako to od njih nisam ni tražio. Čuli su za moj hobi, pa se trude da mi pomognu. Cilj mi je prikupiti, ako budem mogao, sve brendove piva iz Evrope. Naravno to će biti veoma teško, ali ovo je moj hobi, tako da ne žurim. Naravno obilazim i markete u gradu i regiji, pratim šta to novo mogu pronaći i odmah ga stavljam u svoju kolekciju. Moram istaći veliku zahvalnost majci, koja mi je donijela veliki broj primjeraka sa svojih putovanja, ističe mladi kolekcionar piva.

Jovan je do sada imao dosta ponuda od lokalnih ugostitelja da im proda određeni broj primjeraka, kako bi ukrasili svoje lokale, no nije niti jednog momenta o tome razmišljao.

- Ovo je moja ljubav, krenuo sam sa tim i želim da nastavim. Nekako, izdao bih sebe kada bi to uradio. Mnogo vremena i truda sam potrošio na edukaciju o pivu, a knjiga „1001 pivo koje treba probati prije smrti" mi je koristila oko podataka o svakoj vrsti piva. Imam i svoj profil na instagramu gdje promovišem piva iz svoje kolekcije, a imam kontakte i sa kolekcionarima iz regije, tako da razmjenjujemo iskustva, rekao je Jovan za portal Bijeljina danas.

Veliku pomoć ima i od svoje djevojke Marine Jović, koja je sa njim u ovom poslu, pomaže mu i daje veliku podršku njegovom radu.

Jedan od osnovnih ciljeva u nekoj bližoj budućnosti ovog mladog sakupljača piva je da pokuša sam da napravi sopstveno pivo. Već su napravljeni prvi koraci, napravljen je zaštitni znak za buduće sembersko pivo.

- Volio bih da to bude neki naš, lokalni brend. Stavio bih na buduću etiketu čovjeka sa šajkačom, kao predstavnika ovog kraja, a brada mu je od hmelja, glavnog sastojka u proizvodnji piva. Znam da to mnogi rade, ali to ću svakako uraditi u nekom narednom periodu, proizvesti naše Sembersko pivo, optimista je u tom pogledu Jović.

U svojoj kolekciji Jović ne želi da izdvoji niti jedno pivo u odnosu na druga. Ali jedno od najponosnijih je ono koje je dobio iz jedne od najstarijih pivara u Evropi, koja je počela da proizvodi pivo 1040. godine, a radi se o pivu Weinhemstephaner iz Švedske, koje je prvo i dobio.

Pored sakupljanja piva Jović pravi i određene proizvode koje su povezane sa samim pivom. Korpice za pivo, otvarači koji ne savijaju čepove, razni suveniri, samo su neki od proizvoda kojima upotpunjuje ovu kolekciju.

- U narednom periodu planiram da otvorim jedan, ako ga mogu nazvati „Muzej piva" gdje bih izložio sve svoje eksponate. Za sada sam „ukrao" jednu prostoriju u kući ali planiram da to bude samo moj kutak, koji ću dijeliti sa svojim najbližim, završava svoju priču Jovan.

Još uvijek kod nas nema organizovanih udruženja skupljača piva, za razliku od SAD-a gdje postoje određene organizacije, ali Jovan planira, da po tom uzoru, organizuje nešto slično u Bosni i Hercegvini.

I na kraju, da kažemo svim zainteresovanim, svako pivo u kolekciji kod Jovana Jovića je puno, originalno, iako je Jović i veliki ljubitelj kvalitetnog piva i do sada je probao skoro sve iz svoje kolekcije.