Ukupno slučajeva
377 (+3)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Bijeljina donirala deset respiratora UKC-u Srpske

Gradska organizacija Crvenog krsta Bijeljina donirala je Univerzitetskom kliničkom centru /UКC/ Republike Srpske deset respiratora "aventa-M", ukupne vrijednosti 461.016 КM, koji su nabavljeni u okviru akcije "Respirator za Srpsku".

BIJELJINA

Pomoćnik gereralnog direktora UКC-a za medicinske poslove Slobodan Hajder ocijenio je donaciju kao izuzetno značajnu i vrijednu, zahvaljujući građanima Bijeljine, privrednicima i pojedinim institucijama, a prvenstveno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koje je pomoglo ovu akciju.

"Svjedoci smo da bitka sa virusom korona još nije završena. Došlo je i do povećanja broja zaraženih i oboljelih. Apelujem da se građani Srpske i BiH pridržavaju preporučenih mjera, da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, drže distancu, te svih preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije", rekao je Hajder novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je, kada je riječ o virusu korona, u UКC-u trenutno 25 pacijenata srednje teške kliničke slike, osam pacijenata je u izolaciji, dok je osam na intenzivnoj njezi, od kojih šest na respiratoru.

Predstavnik Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina Aleksandar Savić rekao je da je na lokalnom novou pokrenuta akcija "Respiratori za Srpsku", na koju se odazvao veliki broj ljudi i privrednika, a koja je kasnije prešla na republički nivo.

"Prikupili smo dovoljno novca za 50 respiratora koji su nam stigli prije nekoliko dana. Zahvaljujem građanima Bijeljine i privrednicima koji su odazvali akciji, kao i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske za stručnu i finansijsku podršku", rekao je Savić.

Savić je najavioo da će nakon Banjaluke, respiratori biti uručeni bolnicama u Prijedoru, Gradišci, Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Foči i Trebinju.

On je rekao da je u akciji prikupljeno oko 2.630.000 КM, a od ove sume za 50 respiratora je izdvojeno 2.305.000 КM, dok je ostatak utrošen za nabavku medicinskih aparata i opreme za bolnicu i Dom zdravlja u Bijeljini.

Savić je naglasio da će svaka od deset javnih zdravstvenih ustanova u Srpskoj u okviru akcije dobiti najmanje jedan respirator.

On je napomenuo da je uvoznik respiratora Crveni krst, a proizvođač "JSC" Rusija, firma koja se time bavi već 20 godina.

Foto: Ilustracija