Turističke vaučere dijele besplatno, ali skupo naplaćuju

Za siromašne nije, za bogate zamaranje, a srednjeg sloja je sve manje – tako bi se mogla opisati zainteresovanost za projekat turističkih vaučera. Ako je suditi prema izjavama anketiranih građana, većina pritisnuta besparicom ostaće bez mogućnosti da promjeni sredinu na nekoliko dana.

Turističke vaučere dijele besplatno, ali skupo naplaćuju

Besplatno dijele, skupo naplaćuju. Možda baš zbog toga građani pompezno najavljene turističke vaučere ne uzimaju u mjeri u kojoj je vlast očekivala.

Na adresu Ministarstva trgovine i turizma do sada stiglo 940 prijava za vaučer od 100 maraka. U proteklih 15 dana podjeljeno je 840 vaučera, a emitovano ih je ukupno 50.000. To su nepuna dva procenta od pet miliona maraka koliko je iz budžeta odvojeno za pomoć domaćem turizmu.

Anketirani građani kažu da je za sto maraka navodne pomoći, potrebno potrošiti još tri puta toliko svojih para. A para nemaju, zato će ostati kod kuće.

Iz Ministarstva poručuju da se za učešće u subvencionisanom korištenju smještaja putem turističkih vaučera odlučuje se sve veći broj ugostitelja i turističkih agencija u Srpskoj, zbog čega očekuju da će biti i više zainteresovanih građana. U to sumnja ekonomista Aleksa Milojević koji kaže da se stimulacija turizmu pretvorila u ekonomsku diskriminaciju.

''Ono što je potpuno nepojmljivo i što je na neki način stil ove Vlade je da je ponovo orjentisana na bogate i ove vaučere će moći da koriste samo bogati građani. Po kom kriterijumu je Vlada izabrala 23 najskuplje destinacije? Napravili su faktički monopol'' - kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Do sada se u Evidenciju ugostitelja kod kojih se može iskoristiti vaučer prijavio 41 ugostitelj, koji su stavili na raspolaganje ukupno 53 objekta, a tu spadaju hoteli, moteli, hosteli, pansioni. Turistički vaučer u iznosu od 100 KM može se iskoristiti u periodu od 15. juna do 15. novembra 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    11°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

139 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI