Višković: Oštrije mjere za neodgovorne građane

Opasnost od virusa nije prošla i građani moraju da se ponašaju odgovorno.

Višković: Oštrije mjere za neodgovorne građane

Ukoliko ne bude tako neodgovorne čekaju kazne, poručuje premijer Radovan Višković.

S obzirom da se broj oboljelih ne smanjuje ništa se ne prepušta slučaju, kaže premijer. Posebno ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije na jesen, biće spremna lokacija nekadašnje hirurgije koja će biti COVID bolnica. A istovremeno se nabavlja i potrebna oprema. Ipak najveća odgovornost na građanima, kaže premjer.

"Ne možemo mi dozvoliti da 80 odsto građana koji se odgovorno ponašaju, trpe zbog 20 odsto koji se neodgovorno ponašaju. Mi smo rekli, ićemo u prvom talasu da upozorovamo, apelujemo, pozivamo na odgovornost, međutim ako to ne urodi plodom ićemo i sa sankcijama", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Da situacija nije ni malo naivna potvrđuju i brojke. Samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je 25 pacijenata srednje teške kliničke slike, osam pacijenata je u izolaciji isto toliko je na intenzinoj njezi dok je šest na repiratoru i njihovo stanje je teško. Zato ljekari ponovo apeluju, maske, distanca i higijena i dalje su glavno oružje u borbi sa korona virusom.

"Svjedoci smo da bitka sa koronom još nije završena svjedoci smo toga da doživljavamo povećanje broj zaraženh i oboljelih tako da koristim ovu priliku da apelujem na javnost i na građane da se pridržavaju mjera da još uvijek važe sve što smo ranije spominjali", istakao je Slobodan Hajder, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a RS.UKC-u stigla je i donacija bijeljinskog Crvenog krsta.

U okviru akcije "Respiratori za Srpsku" u UKC stiglo je još 10 respiratora u vrijednosti više od 461 hiljadu maraka. Akcija je kažu iz Crvenog krsta bila planirana samo za Bijeljinu, ali s obzirom na velik odziv građana i privrednika proširena je na cijelu Republiku Srpsku.

"Ja se iskreno nadam da ovi respiratori nikad neće zatrebati da skupljaju prašinu u nekom ćošku ali nažalost situacija je takva da koliko vidim od predstavnika ove ustanove da je stanje još uvijek loše da nam ne daj Bože i može zatrebati", naglasio je Aleksandar Savić, Crveni krst Bijeljina.

Respiratori su stigli i u prijedorsku bolnicu, Gradišku, Istočno Sarajevo, Nevesinje, Foču i Trebinje. Ukupno je nabavljeno 50 respiratora. Osim respiratora u bijeljinsku bolnicu stigla je i medicinska oprema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA