Strani državljani prepolovili potrošnju u BiH

  • BiH
  • 04. Jul 2020.

Stranim državljanima je u maju i junu odobren povrat poreza na dodatu vrijednost u vrijednosti od oko 1,33 miliona konvertibilnih maraka. To je gotovo duplo manje nego u istom periodu prošle godine.

Strani državljani prepolovili potrošnju u BiH
FOTO: RAS Srbija

U protekla dva mjeseca, kako nam je rečeno u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, podneseno je nešto manje od 31.o00 zahtjeva za povrat PDV na osnovu kupljenje robe u BiH. Vrijednost robe sa PDV je oko 9,2 miliona KM. U istom periodu prošle godine broj podnesenih zahtjeva stranih državljana je bio gotovo 70.000, koji su se odnosili na 3,2 miliona KM kupljenje robe sa PDV u BiH.

Najveći iznos, kao i uvijek, potražuju građani iz susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije, odnosno građani koji žive u opštinama i gradovima blizu granice.

Razlog za ovaj drastičan pad je u tome što su granice BiH za građane regiona otvorene 1. juna. Granice su bile zatvorene više od dva mjeseca zbog sprečavanja širenja novog korona virusa.

Ekonomije pojedinih opština u Republici Srpskoj koje se nalaze na granici bukvalno zavise od potrošnje građana iz susedstva. Tako je nedavno načelnik Kostajnice Drago Bundalo intervenisao kod Savjeta ministara BiH, jer hrvatski graničari "prijete" svojim građanima da će ići u izolaciju od 14 dana ako budu išli u Kostajnicu na teritoriji Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA