Ukupno slučajeva
349 (+7)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Dobija li Bijeljina slobodnu zonu?

Stanje u poljoprivredi i turizmu u vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa kovid-19, mogućnosti za zaštitu domaće proizvodnje, ali i planovi za osnivanje slobodne zone u Bijeljini bile su glavne teme današnjeg sastanka gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Кošarca.

BIJELJINA

- Semberija je agrarna sredina i danas smo razgovarali, prije svega, o načinima pomoći, odnosno, zaštiti poljoprivrednih proizvođača, ali i prerađivača. Među njima su i kompanije iz Republike Srpske koje u spoljnoj trgovini mesa moraju biti ravnopravne sa kompanijama iz FBiH, što u ranijem periodu nije bio slučaj. Ukoliko kompanije iz Srpske budu ravnopravne, lakše će i primarni poljoprivredni proizvođači plasirati svoju robu ovim kompanijama - bio je jasan ministar Кošarac, podsjetivši da BiH, pored izvoza junetine i teletine u Tursku, traži nova tržišta za izvoz ovog mesa, uključujući Кinu i Evropsku Uniju.

Govoreći o mogućnosti za izgradnju slobodne zone u Bijeljini, ministar je izrazio zadovoljstvo zbog inicijative gradonačelnika i Gradske uprave Grada Bijeljina za uspostavu ovakve zone u Bijeljini, koja bi za ovaj Grad značila više prihoda, više radnih mjesta, a upotpunila bi i poslovnu ponudu Semberije u cjelini.

Ovom prilikom ocijenjeno je da je turizam među privrednim granama koje su prethodnih mjeseci pretrpjele najveću štetu, a ministar je najavio da će međunarodne finansijske ustanove obezbjeđivati grantove za ovu granu privrede, ali da će za to biti potreban i angažman Gradske uprave.

Za naredni period je najavljena i posjeta Bijeljini mađarskog ambasadora u BiH s kojim bi trebalo da se razgovara o mađarskim iskustvima u banjskom turizmu koja bi se mogla primijeniti na Banju Dvorovi.

- Za projekte u oblasti poljoprivrede u BiH će na raspolaganju biti preko 30 miliona konvertibilnih maraka grant-sredstava iz EU koja će biti raspodjeljivana preko UNDP-a. Grantovi poput ovih su velika šansa za našu poljoprivredu i ne treba dopustiti da se ne iskoriste, a naš Agrarni fond će pomoći poljoprivrednicima da dođu do tih sredstava. Dragocjena će biti i podrška Ministarstva sektoru turizma, a očekujemo i da će uskoro biti pokrenuta procedura uspostavljanja preduslova za osnivanje slobodnih zona, kao i da će jedna od tih zona biti u Bijeljini, a Grad će sa svoje strane obezbijediti infrastrukturu - najavio je gradonačelnik Mićić.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo jer Grad Bijeljina ima dobru komunikaciju i saradnju sa institucijama na višim nivoima organizacije, kako bi problemi građana bili brže rješavani.

- Vrata predsjednika Savjeta ministara Tegeltije i svih kolega u Savjetu ministara su otvorena za predstavnike Grada Bijeljina. Naravno, ne možemo izlaziti iz ustavnih okvira i nadležnosti i očekujem da ćemo, u koordinaciji sa Vladom Republike Srpske, biti efikasniji u nastojanjima da ubrzamo privredni razvoj Grada Bijeljina - zaključio je Кošarac.