Ukupno slučajeva
362 (+0)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Završen sastanak lidera: Moguće ponovno odgađanje izbora

  • BiH
  • 07. Jul 2020
  • 2234

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovorili su danas na sastanku da rasprava o ovogodišnjem budžetu ide u skraćenu proceduru kako bi što prije bio usvojen. Takođe dogovorena su i neka imenovanja.

BiH

Kako je objasnio lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik cijela procedura trebalo bi da bude gotova do 21. jula.

"U petak da bude u Predstavničkom domu kako bi do 21. ovog mjeseca Dom naroda završio proceduru", rekao je Dodik.

On je rekao da se razgovaralo i o izborima u Mostaru, teda je SNSD stava da treba još o tome da se razgovara kako bi se obezbijedila konstitutivnost Srba.

Istakao je da za to ima dovoljno vremena, ali da je ipak moguće da se izbori ponovo odgode ukoliko se on ne postigne.

Kada je riječ o imenovanjima, Dodik je rekao da je ostao princip raspodjele kakav je ranije postojao, ali je moguće da se partneri dogovore o određenim rotacijama.

Lider SDA rekao je da je na sastanku dogovoreno sve osim imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

On je rekaoda postoji određenih problema s hrvatskom stranom koja je prema njegovim riječima "iziritirana imenovanjima u CIK-u".

"Srpska strana je to prevazišla tako da se kreće u imenovanja. Selmo Cikotić će biti predložen od premijera Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se s imenovanjima SIPA, RAK itd.", rekao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je nakon sastanka rekao je da je bilo riječi oo tri tačke dnevnog reda: 1. Proračun, 2. Izborni zakon za Mostar i3. Kadroviranje.

"Ništa se nismo dogovorili ali ostaje ono stanje kao do sada", kazao je Čović.

Dodao je da će HDZ glasati protiv imenovanja ministra bezbjednosti.

"Pozicije koje su 36+6, nastavljamo se dalje bilateralno dogovarati. Što se tiče imenovanja ministra sigurnosti, stav HDZ-a će biti protiv jer smo tako koaliciono dogovorili. Sve dok se CIK bude nalazio u ovom sastavu, da ćemo se prema tom tijelu odnositi na takav način".

"Nama je prihvatljivo da Direkciju za oporezivanje dijelimo sa bilo kim. SIPA je srpsko mjesto, RAK također i u četvrtak može već biti na Vijeću ministara", dodao je Čović.