Ukupno slučajeva
349 (+7)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Da li su od danas obavezne maske na otvorenom u Republici Srpskoj?

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta rekao je da Institut preporučuje stalno da se maske nose i na otvorenom, posebno kada ste u kontaktu sa drugim osobama, a da ostaje obaveza nošenja maski na zatvorenom.

REPUBLIKA SRPSKA

"Slična je preporuka bila i u Vuhanu. Kada ste u većoj grupi ljudi, razgovarate na otvorenom ili ste u društvu preporuka je da se nose maske, a Republički štab će određivati šta je to obavezno. Tamo gdje nema distance opravdano je da se nose maske i na otvorenom" rekao je Zeljković.

Institut predlaže preporuke, a Republički stab za vanredne situacije svojim zaključkom obavezuje građane da poštuju preporuke. Na pitanje novinara koliko je teško biti pod maskama s obzirom da su vani vrućine, on je rekao kako je otežan život pod maskama, ali je mnogo manji teret nego da se zarazite i budete na liječenju u bolnici.

"To je trenutno najefikasnija zaštita koju možemo preporučiti. I pored te neugode, preporučujemo građanima da dovoljno konzumiraju tečnosti, ali i da maske koriste na odgovarajući način, ne kao kozmetiku, već da mora pokriti nos i usta i da prijanja uz lice. Jednokratne maske nemaju više funkciju kada se ovlaže i moraju se mijenjati".

Na pitanje novinara BUKE koja su aktuelna žarišta u Repbulici Srspkoj Zeljković je spomenuo Hercegovinu, Ljubinje, Nevesinje, Trebinje te Rogaticu, Bijeljinu, Zvornik, ali i krajiške opštine i gradove Banjaluka, Kozarska Dubica, Prijedor.

Podsjetimo da je Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da zabrinjava povećanje broja oboljelih od virusa korona u Republici Srpskoj, da svi u tom smislu treba da budu odgovorniji prema sebi, ljudima iz svoje okoline i cijelom društvu i da je neprihvatljivo ponašanje koje može proizvesti prenos te zaraze. On je dodao da je dogovoreno da se ponovo propiše obavezno nošenje maski i na otvorenom.

On je u tom smislu pomenuo organizovanje određenih fešti i skupova koji mogu dodatno pogoršati situaciju.

"Svi na neki način moramo da odustanemo od toga. Naša politika je da nećemo vršiti nikakva zatvaranja, ali ćemo pokušati da kontrolama utičemo na podizanje svijesti građana. Takođe, danas je dogovoreno da se ponovo propiše obavezno nošenje maski u zatvorenom i otvorenom prostoru. Kafići treba rade do 23.00 časa, te nije dozvoljeno okupljanje više od 50 ljudi", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.