Ukupno slučajeva
4130 (+17)
Preminuli
126 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Ništa od otvaranja granica EU

Nije uspio plan članica EU i njihovih susjeda da ublaže zabrane od sredine juna i potom od ovog mjeseca i za zemlje izvan evropskog bloka pošto su pojedine države same krenule da uvode nove kontrole zbog povećanja broja zaraženih virusom korona.

REGION I SVIJET

Neimenovani diplomata visokog ranga EU rekao je da je ovo pitanje veoma teško jer je situacija bez presedana i dinamična "zbog čega se lekcije uče u hodu", prenijela je "Srna".

Članice EU usaglasile su listu od 14 "bezbjednih" država, uključujući Kanadu, Japan i Srbiju.

Međutim, dok su se pojedine članice, poput Holandije, otvorile granice za svih 14 zemalja, Italija i Belgija su donijele odluku da ni za koga neće otvarati svoje granice. Holandija je donijela zaključak da Srbija i Crna Gora više nisu bezbjedne u epidemiološkom smislu.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca sredinom sedmice je u pismu zatražio nove rigorozne mjere za sve putnike koji dolaze u EU.

Italija je u četvrtak zatvorila granice za BiH, Sjevernu Makedoniju, Jermeniju, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Čile, Kuvajt, Moldaviju, Oman, Panamu, Peru i Dominikansku Republiku.

Austrija je objavila upozorenja za putovanje za Bugarsku, Rumuniju u Moldaviju, dok je Mađarska juče objavila reviziju regulativa za putovanja ka susjednoj Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Slovačkoj.

Grčka je pooštrila regulative za posjetioce iz Bugarske.

Finska je zatvorila svoje granice za 17 evropskih država, a među njima je i Hrvatska. U Finsku ne mogu ni građani Njemačke, Grčke i Italije, prenio je hrvatski portal "Jutarnji".