Episkop Fotije: Molitva za sveštenomučenike i sve koji stradaju u svijetu

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da su Srbi stradalnički narod koji se od Kosovske bitke do danas bori za velike ideale i carstvo nebesko, znajući da je zemaljsko "za malena carstvo".

Episkop Fotije: Molitva za sveštenomučenike i sve koji stradaju u svijetu
FOTO: Foto Tomić

"Molimo se Bogu za sve ljude koji stradaju na svetu, pravoslave i nepravoslavne, da ih prosvetli i povede na put poznanja, istine i pravde", poručio je vladika Fotije u besjedi u Sabornom hramu u Bijeljini gdje je održano molitveno sjećanje i pomen sveštenicima Eparhije zvorničko-tuzlanske koji su postradali u vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Tu filosofiju smo imali i imamo je do dana današnjeg i zato smo narod mučenički, stradalni, narod koji je zaista raspet na krstu, ali narod koji veruje u sveopšte vaskrsenje, pa i naše", naveo je vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski je najavio proces kanonizacije sveštenomučenika ove eparhije, od kojih je većina stradala uoči Petrovdana, a prikupljena žitija i martirologije svjedoče da su postradali na prostorima bivše Jugoslavije i u nacističkim logorima Mathauzen i Dahau.

"Svugdje smo dali doprinos u mučeništvu i to je naš ponos, čime se s pravom dičimo, jer možemo da kažemo da idemo putem golgote koji nas vodi u vaskrsenje i život vječni. Tu filosofiju i vjeru čuvamo i danas na našem raspetom Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, jer želimo da budemo sa svojim svetima", rekao je vladika Fotije.

Vladika je naveo da su u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su nacizam i ustaštvo preplovili Evropu, zavili je u crno i načinili bezbrojne zločine, Srbija i srpski narod bili na strani oslobodioca, saveznika koji su se borili protiv zla nacizma.

"I mi danas nismo savršeni, ali vjerujemo u savršenoga Gospoda Isusa Hrista i od njega zadobijamo njegovo savršenstvo, njime se ispunjavamo i obožujemo", istakao je episkop Fotije i poručio da se treba podsjećati svih mučenika, svih vremena, koji su postadali za krst časni i vjeru pravoslavnu.

Osvrćući se i na teško vrijeme epidemije virusa korona, vladika je rekao da Crkva shvata ozbiljnost te prijetnje i uvažava medicinske sručnjake, ali da vjeruje u pomoć Boga i molitve na bogosluženju.

"Da nas Bog iscjeljuje i okrepljuje, da ostane narod zdrav i blagosloven, borac za svoje svetosavlje i pravoslavlje i u ovo naše vreme koje će možda izroditi mnogo mučenika i stradalnika, putem naših otaca idemo i sa tog puta nećemo da skrenemo", zaključio je episkop Fotije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA