Lijek za epilepsiju konačno stigao, ali je duplo skuplji

Kutija lijeka “klizme dijazepam”, koji je prijeko potreban djeci i mladima koji se bore sa epilepsijom, na tržištu Srpske i BiH šest puta je skuplji u odnosu na apoteke u susjednoj Srbiji.

Lijek za epilepsiju konačno stigao, ali je duplo skuplji

U jeku epidemije virusa korona taj lijek nije bilo moguće kupiti nigdje u BiH, jer je nabavka lijeka u inostranstvu, zbog zatvorenih granica, bila nemoguća. Porodice čijim članovima je lijek potreban snalazile su se na razne načine ne bi li ga obezbijedile, a predsjednik gradiškog Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Dragoslav Šinik uložio je vanljudske napore da nijedno dijete u BiH ne ostane bez terapije. On je preko poznanika iz Srbije uspio da kupi više od 3.000 kutija "klizme dijazepam" i podijeli porodicama, a iako je lijek sada moguće kupiti u Banjaluci, Bijeljini i drugim većim gradovima Srpske, Šinik kaže da roditelji i dalje nastoje da nabave potrebne količine iz Srbije zbog daleko povoljnije cijene.

- Prije nestašice klizme su u Srpskoj bile besplatne, jer je lijek išao na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji priznaje 29 KM po kutiji. Međutim, po povratku na tržište cijena je znatno skočila. Trenutno kutija od pet klizmi košta oko 60 KM tako da roditelji moraju doplatiti pola tog iznosa. Cijena u Srbiji je pet evra i s obzirom da je toliko jeftinije većina nastoji tamo i da ga kupi - priča Šinik.

Dodaje da su uputili zahtjev Fondu zdravstvenog osiguranja RS da uskladi iznos koji pokriva sa trenutnom cijenom na tržištu.

- Oni su spremni da nam pomognu, ali to zahtijeva određene procedure koje ne mogu biti riješene preko noći - naveo je Šinik.

Istakao je da se uporedo s rješavanjem ovog problema u Srpskoj nastoji pokrenuti proizvodnja "klizme dijazepam" kako oboljeli ne bi zavisili od dobre volje veledrogerija i kako nikada više ne bi bili u situaciji u kakvoj su se našli prije dva mjeseca.

- Zajedno sa predstavnicima Udruženja oboljelih od epilepsije RS i Saveza za rijetke bolesti u nekoliko navrata smo razgovarali sa resornim ministrom i direktorom Fonda zdravstva kako bi došli do dugoročnog rješenja. Pokrenuli smo inicijativu da JZU "Apoteka Gradiška" proizvodi klizme - priča Šinik i dodaje da se "klizma dijazepam" koristi po potrebi, odnosno pri jakom napadu epilepsije, te da iz razloga što potrošnja nije velika veledrogerije nemaju izražen interes na tržištu RS.

Predsjednica Udruženja oboljelih od epilepsije RS Jelena Borić kaže da bi za porodice bilo veoma značajno da se lijek proizvodi u Gradišci.

- Roditelji djece koja se bore sa epilepsijom ne smiju ostati bez lijeka, a gledajući situaciju u kojoj smo bili prethodih mjeseci bilo bi više nego dobro da imamo domaću proizvodnju. U realizaciji te priče problem je samo nabavka mašine koja proizvodi aplikator jer je skupa, a sama priprema rastvora nije problem - rekla je Borićeva.

"Klonazepam"

Dragoslav Šinik kaže da se prije nekoliko dana na tržištu Srpske pojavio i lijek "klonazepam", čija je dostupnost oboljelim, pored "klizmi" u vrhu prioriteta.

- Lijek se dugo nije mogao naći na našem tržištu, a radi se o tabletama koje su dio redovne terapije mnogih odraslih osoba koje imaju epilepsiju. Lijek se sada može nabaviti u svim apotekama i uzima se na recept - naveo je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA