Ukupno slučajeva
362 (+3)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

U BiH uvezeno više od 9.000 tona smeća

  • BiH
  • 15. Jul 2020
  • 932

U BiH je u ovoj godini uvezeno više od 9.000 tona otpada u vrijednosti od oko tri miliona maraka, a riječ je uglavnom o papiru za preradu, otpadnom željezu koje se pretapa te ostacima plastičnih masa.

BiH

U Sektoru za carine Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navode za "Glas Srpske" da je u BiH dozvoljen uvoz otpada samo za preradu ili energetsku iskoristivost.

- Nije dozvoljen uvoz otpada radi deponovanja. Najčešće se uvozi otpadni papir za preradu u pogonima "Natron-Hajata" Maglaj i otpadno željezo za pretapanje u pogonima "Arselor Mitala" Zenica - naveo je pomoćnik direktora UIO Vladimir Dragičević.

Prema podacima Sektora za carine UIO, u prvoj polovini godine u BiH je uvezeno 826.168 kilograma otpadnog papira za reciklažu, 6,44 miliona kilograma otpadnog željeza za pretapanje, kao i 1,47 miliona kilograma otpadaka, strugotina i ostataka plastičnih masa, te otpada koji je klasifikovan pod ostalo. Podaci pokazuju da je lani u BiH stiglo 1,72 miliona kilograma papira za reciklažu, 15,71 milion kilograma željeza za preradu i 4,02 miliona kilograma ostataka plastičnih masa.

Dragičević pojašnjava da je uvoz otpada u BiH dozvoljen svakom privrednom subjektu koji ispuni uslove za to, propisane entitetskim zakonima o upravljanju otpadom. Nakon što ispuni potrebne uslove, dodaje, privredni subjekat dobija dozvolu od nadležnih ministarstava u skladu sa Bazelskom konvencijom, čiji je potpisnik i BiH.

Dragičević je rekao da, na osnovu podataka Sektora za carine u prošloj i ovoj godini, nije bilo zaplijenjenih niti vraćenih pošiljki otpada.

- UIO nema nadležnosti za osporavanje ili poništenje dozvola za uvoz koje su izdala entitetska ministarstva - naglasio je Dragičević.

Posljednji slučaj koji je digao na noge javnost u BiH jeste uvoz otpada iz Italije koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Bihaću. Prema podacima UIO, firma "Krom reciklaža" uvezla je u Drvar 294.547 kilograma otpada u vrijednosti od 16.126 maraka.

Skupština opštine Drvar je na vanrednoj sjednici 6. jula donijela odluku da otpad bude hitno izmješten sa tog područja, a u istragu su se uključile sve institucije, pa čak i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Mirnim protestima uklanjanje uvezenog smeća zatražili su i građani.

Ministarka ekologije i turizma FBiH Edita Đapo rekla je da će otpad koji je deponovalo preduzeće "Krom reciklaža" biti vraćen u Italiju, odakle je i stigao.

- Obratili smo se resornom ministarstvu u Italiji i dok dobijemo dozvolu od njih da se vrati otpad, biće naloženo preduzeću "Krom reciklaža" da vrati sve u Italiju. Ukoliko ono ne bude htjelo, onda će to morati uraditi italijanska kompanija - pojasnila je Đapo.

"Zeleni, žuti i crveni put"

Vladimir Dragičević objašnjava da, ako uvoznik ima važeću dozvolu, UIO provjerava usklađenost predmetne robe sa priloženom dokumentacijom.

- Takozvani "zeleni, žuti i crveni put" su modaliteti određeni analizom rizika i predviđaju: slobodan prolaz (zeleno), pregled dokumentacije (žuto) i detaljan fizički pregled robe i dokumentacije (crveno) - pojasnio je Dragičević.