Smanjen broj bolesnika koji se liječi izvan RS

Broj bolesnika upućenih na liječenja izvan Republike Srpske u januaru i februaru smanjen je za 5,7 odsto, pa je i u 2012. godini nastavljena ova tendencija.

Smanjen broj bolesnika koji se liječi izvan RS

Troškovi liječenja izvan RS prošle godine bili su za dva miliona maraka manji nego u 2010. godini. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja ističu da je smanjene broja upućenih na liječenje izvan Republike Srpske jedan od osnovnih ciljeva Strateškog plana razvoja Fonda od 2008. do 2012. godine.

"Ovim dokumentom predviđeno je da se u periodu realizacije srednjoročnog plana broj upućenih na liječenje izvan Srpske smanji za 50 odsto, što će, prema dosadašnjim rezultatima, biti i ostvareno", navedeno je u saopštenju Fonda.

Broj upućenih na liječenje izvan RS prošle godine je za 42 odsto bio manji nego u 2008. godini, kada je započela realizacija srednjoročnog plana, a u odnosu na 2005. godinu broj upućenih pacijenata je smanjen za čak 68 odsto.

U prošloj godini na liječenje u bolnice izvan Republike Srpske upućeno je za 2 500 osiguranih lica manje nego u toku 2010. godine.

Iz Fonda navode da je na ovaj trend najviše uticalo uvođenje više od 300 novih usluga posljednjih godina u bolnicama u Srpskoj, a prvenstveno u banjalučkom Univerzitetsko-kliničkom centru.

Smanjenju upućivanja na liječenje izvan RS doprinijelo je otvaranje Centra za radiotepariju, te nabavka savremene dijagnostičke opreme i edakucija medicinskog kadra u bolnicama.

"U Republici Srpskoj sada je moguće uraditi najzahtjevnije operacije u ortopediji, oftalmologiji i ginekologiji, a u nekoliko oblasti gotovo da ni nema zahtjeva za upućivanje pacijenata izvan Srpske. To je slučaj s urologijom, nuklearnom medicinom, radiologijom i onkologijom", istaknuto je u saopštenju.

Od pojedinačnih primjera novih usluga u bolnicama Republike Srpske, iz Fonda navode transplantaciju bubrega sa živog davaoca, endoskopsku hirurgiju i interventnu kardiologiju, te uvođenje najsloženijih dijagnostičkih procedura u raznim oblastima medicine.

Na smanjenje broja upućivanja u inostranstvo utiče i početak rada Centra za palijativnu njegu u Gradišci, koje je uticalo i na smanjenje troškova, s obzirom da je samo mjesec dana boravka jednog pacijenta u ovakvim ustanovama izvan Srpske koštao više od 30.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

23°

  • 11:00

    23°C
  • 14:00

    24°C
  • 17:00

    24°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI