Vuk Jeremić: Moramo smiriti strasti i stati na loptu

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je sinoć u Banjoj Luci, nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom o posljednjoj odluci Narodne skupštine RS-a o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH, te reakcijama koje su uslijedile, da je veoma važno da se "smire strasti i stane na loptu", jer su mnogi u svijetu zabrinuti.

Vuk Jeremić: Moramo smiriti strasti i stati na loptu

"Ovo je jedna situacija zbog koje su danas mnogi u svijetu zabrinuti. I zbog toga mislimo da je važno da smirimo strasti, stanemo na loptu. Odluke su donesene u skladu sa zakonom i one se moruju poštovati", rekao je Jeremić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Međutim, kaže, nema nikakve potrebe dolijevati ulje na vatru."Mislim da je momenat ovome prići racionalno, da budemo odmjereni i jedinstveni, kao i što smo bili do sada", rekao je srbijanski šef diplomatije.

Uputio je apel i da se smiri retorika, "ratnohuškačka, poput one koju je koristio bivši visoki predstavnik Peddy Ashdown".

Ta retorika, naveo je, "može samo pogoršavati situaciju na ovim prostorima i mislim da takva vrstu retorike nikome ne može biti od koristi, kao i bilo kakvo političko djelovanje koje bi bilo u pravcu rasplamsavanja situacije i raspirivanja političke debate"

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

.Jeremić je dodao i da će Srbija nastaviti podržavati demokratski izabrano rukovodstvo RS-a i sve odluke tog rukovodstva donesene u skladu sa zakonom.

"Ali, želim iskoristiti ovu priliku i uputiti apel svim stranama i svim relevatnim stranama tih institucija kako u RS, tako i BiH da je nama u cijelom regionu neophodna jedna vrsta stabilnosti, kao preduvjet za nastavak strateških europskih procesa. Imamo puno razumijevanje za situaciju.

Naravno, mnogo toga je jasnije nakon ovih razgovora. Nema razlike u stavovima u strateškom smislu. I Srbija i RS imaju zajednički viziju, ciljeve, obale.

Kada je riječ o BiH to je poštovanje teritorijalne cjelovitosti te zemlje, puno poštovanje Daytona i dobrosusjedski odnosi na prostoru zapadnog Balkana", rekao je Jeremić.

Razgovor s Dodikom će nastaviti, a, kako je rekao, nakon ovog sastanka "ima daleko manje razloga za zabrinutost, nego što je to bilo prije"

.Jeremić je naglasio da je prosperitet i stabilnost RS, kao i cijele BiH, važan interes Srbije."Politika Srbije prema BiH je nepromjenjiva, ona podržava teritorijalnu cjelovitost BiH i dogovor tri naroda i dva entiteta, Srbija je privržena Daytonu, slovu tog dokumenta", kazao je Jeremić sinoć na pres-konferenciji nakon sastanka sa predsjednikom RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA