I smanjeni uvoz potapa domaće pivare

  • BiH
  • 30. Jul 2020.

U prvoj polovini ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je ukupno oko 63 miliona litara piva, što je manje za 2,6 miliona litara nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

I smanjeni uvoz potapa domaće pivare

Međutim, domaći pivari tvrde da je to smanjenje uvoza zanemarivo u odnosu na pad proizvodnje piva u BiH i njegove potrošnje kod domaćeg stanovništva.

"Vrijednost uvezenih 63.145.305 litara piva dobijenog od slada je 44.766.871,01 KM. U istom periodu lani uvezena su 65.790.056,34 litra u vrijednosti od 48.317.645,18 KM", kažu u UIO BiH.

Kao i ranije, najviše uvoznog piva na domaće tržište stiglo je iz Srbije, iz koje je u prvoj polovini ove godine uvezeno čak 35,2 miliona litara u vrijednosti oko 20 miliona KM.

"Nakon Srbije, najviše piva uvozimo iz Hrvatske, odakle je u prvoj polovini ove godine u BiH uvezen 19,1 milion litara piva u vrijednosti od 12,7 miliona KM", rekli su u UIO BiH.

Dodali su da je iz Slovenije uvezeno 5,4 miliona litara piva u vrijednosti 7,3 miliona KM, iz Crne Gore 1,2 miliona litara piva u vrijednosti oko 940.000 KM, te iz Njemačke oko 350.000 litara vrijednih oko 750.000 KM.

Istovremeno, izvoz je bio svega 1,3 miliona litara piva u vrijednosti od oko 1,5 miliona KM, a od toga je najviše izvezeno u Hrvatsku i Srbiju.

Edin Ibrahimpašić, predsjednik Udruženja pivara BiH, ističe da pad uvoza u BiH tokom prvih šest mjeseci nije veliki u odnosu na pad prodaje i proizvodnje bh. pivara, koji je veliki.

"Ljudi u BiH nisu promijenili svoj mentalni sklop i počeli više da uzimaju domaće pivo, iako nam korona pokazuje da treba da se okrenemo domaćim proizvodima. Domaća proizvodnja piva za čitavu BiH je smanjena za 25 odsto", rekao je Ibrahimpašić i dodao da bi građani trebalo da se usmjere na kupovinu domaćih proizvoda, ne samo piva, nego i ostalih proizvoda.

"Treba da se okrenemo sebi, da se građani koji rade u ovoj državi, koji proizvode plaćaju u ovoj državi, okrenu svojim vlastitim proizvodima i tako zaštite domaću proizvodnju", kaže Ibrahimpašić.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, istakao je da se godinama bilježi enorman pad cijena uvoznog piva, dok u isto vrijeme uslovi na tržištu nisu takvi da može doći do smanjenja cijene uvoznog piva.

Poražavajuće je, podvukao je on, da je svugdje u svijetu uvoz piva između 10 i 20 odsto potrošnje u državi, a da je kod nas uvoz piva 70 odsto i to ne premijum piva, nego piva niže klase.

"Grupacija proizvođača piva, koja radi u sklopu Spoljnotrgovinske komore BiH, odavno ukazuje na ove probleme, ali evidentno je da nadležne institucije nedosljedno provode pravila koja bi trebalo da se provode u utvrđivanju transakcijskih vrijednosti cijena piva", rekao je Egrlić.

Dodao je da je urađena i analiza pivarske industrije u BiH, a da je cilj da se vlastima ukaže koje sve instrumente mogu da koriste kako bi se stanje poboljšalo.

"Neki od instrumenata su dosljedna primjena Zakona o carinskoj politici BiH i svih relevantnih podzakonskih akata koji se tiču Zakona o carinskoj politici, utvrđivanje transakcijske vrijednosti cijena piva, a to znači uvezivanje sa povezanim pravnim licima, jer ono što mi uvozimo su uglavnom piva iz većih koncerna i onda se može pretpostaviti transakcijska vrijednost takvih piva", rekao je Egrlić, koji dodaje da su početkom marta imali sastanak sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali da je pandemija zaustavila trenutno aktivnosti u vezi s navedenim pitanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA