SIPA u Tuzli vrši pretres Američkog univerziteta zbog diplome direktora OBA-e

  • BiH
  • 30. Jul 2020.

Službenici SIPA-e po naredbi Tužilaštva BiH ušli su u prostorije Američkog univerziteta u BiH, u Tuzli, u okviru istrage o validnosti diplome koju je ova visokoškolska ustanova izdala direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanu Mehmedagiću.

SIPA u Tuzli vrši pretres Američkog univerziteta zbog diplome direktora OBA-e

Portparol SIPA-e Luka Miladinović za klix.ba je kazao da ta policijska agencija postupa po naredbi Tužilaštva, ali o detaljima nije mogao govoriti jer je za predmet nadležno državno tužilaštvo.

Kako nezvanično saznajemo u srijedu je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u svojstvu svjedoka ispitan i direktor Američkog univerziteta Denis Prcić.

Nakon što je inspektorima kazao da se sva dokumentacija nalazi u Tuzli, tim istražioca se uputio u taj grad kako bi provjerio navode i pregledao potrebnu dokumentaciju te eventualno izuzeo onu koja bi mogla koristiti u istrazi.

Ovu istragu vodi tužilac Oleg Čavka, a tokom istrage su, kako saznajemo, ispitani i saradnici Američkog univerziteta u Sarajevu.

Podsjetimo, Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA-e naložila je Osmanu Mehmedagiću da im dostavi diplomu, no u međuvremenu nad diplomom se pojavila oznaka sa stepenom tajnosti.Mehmedagiću je, podsjetimo, poništena diploma fakulteta u Banjaluci.

On je u nastavku sage nedavno dostavio dvije diplome - Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola). Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA