Ukupno slučajeva
522 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Srpska prodaje potraživanja u „Šećerani“

Vlada Republike Srpske odlučila je da proda sva potraživanja koja ima prema bijeljinskoj “Šećerani” u iznosu od oko 1,3 miliona maraka, te je čak spremna da se odrekne skoro trećine tog iznosa.

BIJELJINA

Odluka o davanju saglasnosti na ustupanja potraživanja u stečajnom postupku koji se sprovodi nad „Fabrikom šećera Bijeljina" stupa na snagu iduće sedmice.

Poreska uprava RS zadužena je da sprovede postupak javne konkurencije za ustupanje priznatih razlučnih potraživanja uz obavezno postavljanje uslova da naknada za ustupljena potraživanja ne smije biti niža od 70 odsto priznatih razlučnih potraživanja i uz dostavljanje potrebnih instrumenata obezbjeđenja.

Poreska uprava Republike Srpskezatražila je još prije godinu dana od stečajnog sudije da u izvršnom postupku proda imovinu Fabrike šećera kako bi namirila svoja potraživanja od 1,3 miliona KM.

Kompanija "Pavgord" iz Fočeotkupila je ranije 10 miliona KM dugovanja „Šećerane" od drugih povjerilaca.

Prodaja „Fabrike šećera" u stečaju bila je zaustavljena zbog pandemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Imovina "Šećerane" godinama je prodavana po cijeni od 10 miliona KM.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je za „Šećeranu" nudio 6,9 miliona KM, za nju su bile zainteresovane i firme „Soltist" i „Sarijel" iz Turske, „Niva" i "Unimont" iz Srbije, Dragan Guru Đuragin iz Kine, ali su te prodaje propale.

Za „Šećeranu" je„Pavgord" ponudio pet miliona maraka.

Skupština povjerilaca „Šećerane" prošle godine donijela je odluku da je najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena fabrike sedam miliona KM.