Ukupno slučajeva
555 (+5)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Studenti biologije istražuju u okolini Bijeljine

U kampu Eko-centar „Jezera“ u kojem boravi petnaest studenata, članova Udruženja studenata biologije BiH i istražuje biološku raznovrsnost flore i faune u barskom sistemu donjeg toka i ušća rijeke Drine.

BIJELJINA

Studenti, zajedno sa bijeljinskim Ekološkim udruženjem „Eko-put", sprovode projekat „Korak po korak do cilja", koji finansira Evropska unija, a implementira se u okviru „Eko-BiH" projekta, saopšteno je iz Gradske uprave.

Snježana Jagodić Vujić, predsjednik Udruženja „Eko put", istakla je da će Udruženje nastaviti kampanju da se oko Eko-centra „Jezera" uspostavi zaštićeno područje, koje će omogućiti dalji razvoj eko-turizma, a time i povećanje broj radnih mjesta u oblasti „zelene ekonomije".

- To je dugoročan plan i zbog toga je ovaj projekat nazvan „Korak po korak do cilja", jer svake godine kada se uradi po nešto, nakon nekoliko godina imamo jasne i konkretne rezultate - zaključila je Jagodić-Vujić.

Monika Šafhauzer, članica Udruženja studenata biologije BiH, podsjetila je da od prošle godine Udruženje vrši biološka istraživanja zajedno sa bijeljinskim studentima.

- Do sada samo radili na polju ornitologije, hiropterologije, herpetologije, botanike i mikologije u kojima smo ostvarili značajne rezultate. Osim vrsta koje smo otkrili, imamo i prve rezultate koji prate tok različitih populacija, ali i prisutnosti invazivnih vrsta na ovom prostoru. Studenti su oduševljeni Bijeljinom i ambijentom u kojem rade, stekli su nove tehnike i znanja o vrstama koje do sada nisu imali priliku da vide u drugim dijelovima BiH. S obzirom na to da su u pitanju prvi rezultati istraživanja, treba da prođe još dosta godina do konačnih rezultata o brojnosti ovih vrsta, održivosti i slično - naglasila je Šafhauzer.