Šesnaest osoba uhapšeno zbog eksplozije u Bejrutu

Šesnaest radnika luke u Bejrutu uhapšeno je zbog povezanosti sa katastrofalnom eksplozijom u kojoj je u utorak stradalo najmanje 135 osoba, a nekoliko hiljada ranjeno u glavnom gradu Libana, prenosi AFP, pozivajući se na tamošnje tužilaštvo.

Šesnaest osoba uhapšeno zbog eksplozije u Bejrutu
FOTO: Tanjug/AP

Sudija Fadi Akiki, vladin predstavnik u vojnom sudu, rekao je da je do sada ispitano više od 18 lučkih i carinskih službenika i osoba odgovornih ili umiješanih u rad na održavanju skladista u kojem je eksplodirao amonijum-nitrat, prenosi Rojters.

"Uhapšeno je 16 osoba kao deo istrage", rekao je Akiki, ne imenujući uhapšene.

Dodao je da se istraga koja je počela ubrzo posle eksplozije u utorak uveče nastavlja.

U eksploziji u luci u centru Bejruta poginulo je više od 135 ljudi, a povređeno je više od 5.000, ali se strahuje da je broj žrtava veći.

Libanski zvaničnici tvrde da je katastrofu izazvao amonijev nitrat, koji je oduzet s broda u blizini obale Bejruta prije šest godina i prebačen u obližnje skladište.

Navodi se da je ovaj visokoeksplozivni materijal čuvan u nesigurnim uslovima u luci.

Vojska će intenzivirati aktivnosti na potrazi i spašavanju ljudi u luci Bejrut i okolnim područjima nakon eksplozije koja je u glavnom gradu Libana odjeknula u utorak, javlja Anadolija.

Ali Kansu, ispred vojske Libana, na konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu odbrane u Bejrutu, saopštio je kako su donijeli odluku o intenziviranju aktivnosti nakon snažne eksplozije koja se dogodila u utorak.

Kansu je pojasnio kako je za praćenje istrage u vezi s eksplozijom zadužena vojna policija.

Dodao je i kako će biti intenzivirane aktivnosti na utvrđivanju nastale štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA