Ukupno slučajeva
562 (+3)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

U radionicu Boriše Todorovića dolaze autobusi iz zemlje i regiona

Nije lako danas biti privatnik, još je teže biti uspješan u poslu koji je prepun izazova i jake konkurencije, ali, kada se spoje ljubav prema onome što radite, stručnost, korektan odnos sa klijentima, onda je to pun pogodak.

BIJELJINA

Boriša Todorović iz Ugljevika i njegova firma  „Busplanet" bave se popravkom i reparacijom limarije na teretnim vozilima, prevashodno autobusima i kamionima.

U današnjem vremenu za sve autobuske prevoznike jako je bitno da se svaka marka uštedi i uloži u razvoj, te je kupovina novih autobusa i kamiona postala luksuz.

- Sve je počelo prije 30 godina kada je moj otac otvorio autolakirersku radnju, to je ono čime se ponosimo u našoj porodici. Kao mali tada sam svo slobodno vrijeme provodio u radionici, sticao iskustva, znanje, gledao kako se to rad čime sam stekao neophodno sve ono što im je omogućilo da nastavim sa radom i uspješno završim brojne projekate, počinje svoju priču Boriša Todorović, vlasnik radnje.

- Na početku je to bila autolimarska radionica koja je vremenom rasla i mijenjala svoj prvobitni pravac i zadnjih desetak godina radi na teretnom i komercijalnom programu vozila, kaže Boriša.

Vremenom su u porodici Todorović odlučili da se u potpunosti orijentišu na terentni program, a prioritet su svakako autobusi. Sve velike kompanije u BiH sarađuju sa firmom „Busplanet" („Centrotrans" - Sarajevo, „Trans-turist" Tuzla, „Autoprevoz" Banjaluka, „Semberija transport" Bijeljina)

- Od prije dvije godine smo potpuno orijentisani na farbanje, pjeskarenje i popravku teretnih i komercijalnih vozila sa akcentom na autobuse i minibuseve. S obzirom da je u zadnje vrijeme dosta aktivan i prevoz punika sa kombi vozilima, u našu ponudu smo uvrstili i usluge za ovaj tip vozila. Radimo i određene mehaničke popravke kako bi izašli našim klijentima u susret. Objekat u kome se sad nalazimo počeli smo graditi prije dvije godine, sada je ovo moderna hala od 300 m2, koja zadovoljava sve neophodne uslove za rad, naglašava ovaj mladi ugljevički privrednik.

Pored klijenata iz BiH, Todorović je uspostavio saradnju i sa kompanijama iz Hrvatske i Slovenije, a kako je ovo jedinstena radionica u regionu, sve je više onih koji koriste usluge firme „Busplanet". Naravno da bi klijenti bili zadovoljni neophodan je strulan i kvalitetan rad, što je prepoznato na tržištu. Trenutno rade reparaciju autobusa koji je nedavno imao udes u Hrvatskoj a gdje je proglašena totalna šteta. Veoma brzo autobus će ponovo, u punom sjaju, da „krstari" putevima širom Evrope.

- Tim kojeg čini iskusna i sposobna ekipa u svakom trenutku može odgovoriti i na najzahtjevnije zadatke naših klijenata. Morate biti na usluzi 24 sata, često znamo izaći i na teren, ako to situacija zahtjeva. Do kraja godine u planu smo da napravimo i komoru za farbanje teretnih vozila koja će biti jedinstvena u regiji. U sklopu toga planiramo da otvorimo i prodavnicu rezervnih dijelova, naravno, uz saradnju sa partnerima i prijateljima sa kojima već sarađujemo. Želimo da na jednom mjestu naš klijent ima kompletan tretman, da doveze autobus na popravku, da ne razmišlja više o njemu, a na nama je da mu ga isporučimo kvalitetno urađen i na vrijeme, rekao je Boriša Todorović.

Trenutno u firmi ima tri zaposlena radnika, a kompletna porodica učestvuje u radu. Dobijali su određene subvencije od lokalne zajednice, a kada završe komoru posao će dobiti još tri-četiri radnika.

Usluga koje pruža „Busplanet" su komplet lakiranje vozila, popravka havarisanih vozila, reparacija i pjeskarenje vozila, zamjena dotrajale i trule cijevne konstrukcije vozila, grafički dizajn vozila, mehaničarske usluge, električarske usluge, popravka elektronike i kompjutera, punjenje i popravka klimatizacionog sistema, remont motora i mjenjača, popravka plastičnih dijelova karoserije, profesionalna dijagnostika savremenim aparatom za sve autobuse i kamione, popravka AdBlue sistema... ovlašteni su distributeri dijelova za Setra i Mercedes autobuse.

Kao i kod svih drugih privrednih subjekata, ova godina je posebno teška, zbog pandemije Corone, firma trenutno radi sa samo 30 posto, ali u „Busplanetu" se ne žale. Todorović ističe da je najbitnije da se zadrži kvalitet rada, da klijenti budu zadovoljni, a posla ima uvijek.

- Treba ga samo voljeti, raditi kvalitetno, a to se prepoznaje i cijeni, zaključuje Todorović.