Pala libanska vlada

Vlada Libana podnijela ostavku zbog katastrofalne eksplozije u Bejrutu prošle sedmice.

Pala libanska vlada
FOTO: AP Photo/Hassan Ammar

Američki CNN prenio je ranije, pozivajući se na dva izvora bliska libanskoj vladi, da se očekuje da Vlada Libana padne nakon današnje sjednice, odnosno da će od ponedjeljka uveče imati status vlade u ostavci.

Zbog nedavne eksplozije skladišta u luci u Bejrutu u kojoj je najmanje 160 osoba izgubilo život i zbog kojih danima traju protesti, tri člana vlade su podnijela ostavku, kao i sedam članova parlamenta.

Aktuelni premijer Hasan Diab stupio je na tu dužnost prošlog decembra, a ukoliko padne njegova vlada, Liban će dobiti trećeg premijera za manje od godinu dana.

Vlada je prošla kroz mnoge krizne periode, a jedan od njih je sigurno bankarska kriza, nije usvojen zakon o kontroli kapitala, što je pogoršalo likvidnost zemlje, a vjeruje se i da je državna elita povukla milijardu američkih dolara iz Libana, što je dovelo do dodatnog trošenja deviznih rezervi.

Diabovi ministri više puta su optuživali vladajuću klasu da narušava njihove planove za reforme.

Protesti održani tokom vikenda su možda najveći i najsnažniji u posljednjih godinu dana, a demonstranti su okupirali nekoliko vladinih ministarstava i bacali kamenje i druge predmete na snage bezbjednosti.

U sukobu sa demonstrantima policija je ispalila stotine metaka suzavaca, kao i gumene metke, a u nekim slučajevima je i pucala, prenosi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA