Bukovina i pelet najtraženiji ogrev

Uprkos visokim ljetnim temperaturama mnogi već misle na zimu pa pripremaju ogrev. Oni što se griju na drva žele da prve hladnoće i sezonu loženja dočekaju sa prosušenom bukovinom pa je ovih dana i nabavljaju, a prema tvrdnjama trgovaca, veoma traženo čvrsto gorivo je i pelet.

Bukovina i pelet najtraženiji ogrev

Ujedno nabavka ogreva je među najvećim opterećenjima za kućne budžete pa je briga manje ako se šupe na vrijeme napune.

- Ove sezone prodajem kubni metar hrastovog drveta po cijeni od 70 KM, grab po 75 KM, a bukvu po 80 KM. Cijene su tu negdje kao i lani u ovo doba. Potražnja nije velika, ali posla ima i radimo skoro bez slobodnog dana - rekao je jedan od prodavaca ogreva koji nije želio da mu objavimo ime.

Istakao je da je i na njihovo poslovanje uticao virus korona pa je i to jedan od faktora koji smanjuje prodaju.

Sve je veća potražnja za peletom, jer su mnogi prešli na ovaj vid grijanja.

- Ovih dana rješavam nabavku ogreva. Kada podrum napunim peletom, mirnije ću spavati, jer znam da zimus neće biti hladno. Zadovoljan sam ovom vrstom grijanja. Istina kupovina peći i razvođenje cijevi i radijatora po kući je bila velika investicija, ali se isplatila - rekao je stanovnik Petrićevca Branislav Savić.

Iz jedne od firmi koja prodaje pelet kazali su da je potražnja za ovim gorivom iz dana u dan sve veća i da je trenutna cijena tone 350 KM. Dodali su da od kvadrature objekta koji se zagrijava zavisi koliko je peleta potrebno.

S druge strane kupci ističu da su cijene ogreva u odnosu na primanja odnosno penzije i plate previsoke.

- Prosječnom radniku i penzioneru je ovo jedan od najvećih izdataka tokom godine. Koju god opciju da odaberete za grijanje, drvo, ugalj, pelet, struja, sve je skupo. Drva sam nabavila još proljetos, a sad me čeka kupovina uglja - ispričala je penzionerka iz Rosulja Dušanka Jovanić.

Dodala je i da pored kupovine ogrevnog drveta tu još ima troškova.

- Ako ne kupim drva na građi koja su već isječena i iscijepana i složena u palete onda moram ponovo da zavučem ruku u džep. Cjepanice valja isjeći, a pošto sam u poznim godinama nisam u mogućnosti ni da ih sama iscijepam. Zato sam morala platiti cjepača koji je uzeo deset KM po metru - kazala je Jovanićeva.

Ugalj

Mnogi građani koriste i ugalj za grijanje. Prodavci kažu da ove vrste ogreva imaju dovoljno, ali da potražnja nije velika. Međutim, očekivanja su da će prodaja krenuti na jesen, naročito u periodu kada počne loženje. Cijena tone uglja iznosi od 120 do 140 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA