Brojne firme na meti telefonskih prevara u Srpskoj

Brojni vlasnici preduzeća u Republici Srpskoj posljednjih mjeseci prevareni su od strane firme koja im je prodavala lažne sertifikate, saznaje Srpskainfo.

Brojne firme na meti telefonskih prevara u Srpskoj
FOTO: RAS Srbija

Na meti ove fantomske firme su se našli i rukovodioci preduzeća iz FBiH, ali je tamo već podnesena krivična prijava protiv te firme.

Stručnjaci kažu da je riječ o klasičnoj telefonskoj prevari, a bonitet A+ koji nudi ova firma je beskoristan. Uvidom u vlasničku strukturu firme vidi se da stvari nisu baš najčistije.

O kakvoj prevari je riječ i kakva je vlasnička struktra ove firme objasnio nam je doktor ekonomskih nauka i savjetnik direktora Internacionalne policijske organizacije (IPO) Siniša Pepić.

Pojašnjava da ova firma djeluje na samoj ivici zakona, da su se u FBiH preduzeća našla na udaru ovih prevara, ali je Finansijsko-informatička agencija FBiH (FIA) podnijela krivičnu prijavu protiv njih.

Poziv

Pepić ističe da su jedino FIA i APIF u Republici Srpskoj zaduženi za izdavanje sertifikata o bonitetima.

- Oni uzimaju imenik i redom zovu sve firme. Predstavljaju se da zovu ispred preduzeća koje je zaduženo za izdavanje boniteta. Oni vlasnicima hvale firmu, govore kako dobro posluju, ispunjavaju sve uslove i slično. Onda ih obavještavaju kako im je utvrđen bonitet A+ i da ih sleduje sertifikat. Kažu im da su im uradili analizu poslovanja i da njima ostaje samo da uplate 430 maraka, a da će mi oni dostaviti taj sertfikat - pojašnjava Pepić.

Prema njegovim riječima, dosta direktora i vlasnika je nasjelo na ovu prevaru. Uplatili su pomenuti iznos toj firmi i dobili taj sertfikat, ali Pepić kaže da je njihov sertifikat potpuno beskoristan.

Britanska veza

Ističe da je analizirao vlasničku strukturu i da je utvrdio da privredno društvo iz Banjaluke, koje je fakturisalo navedenu uslugu i sertifikat, registrovano u ovoj godini, dok je njegov vlasnik, društvo s ograničenom odgovornošću registrovano 22.02.2013. godine u Velikoj Britaniji.

- Daljim istraživanjem došlo se do podatka i o vlasništvu britanskog društva. Utvrđeno je kako je u pitanju istoimeno društvo registrovano preko agenta u Britanskim Djevičanskim ostrvima 20.12.2012. godine. Provjerom of-šor kompanije došli smo i do krajnjeg vlasnika, slovenačkog državljanina s registrovanim prebivalištem u Republici Srbiji. Navedeno lice je i jedan od tri ovlašćena lica društva registrovanog u Londonu, a žensko lice istog prezimena pojavljuje se u privrednom registru kao odgovorno lice društva u Sarajevu i Beogradu - pojašnjava Pepić.

Analizom dostupnih finansijskih izvještaja londonskog privrednog društva utvrđeno je kako putem fiktivnih dužničko-povjerilačkih odnosa novac završava na računu društva u Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Ovlašćene institucije

Ističe da su kontaktirali i APIF i da su dobili potvrdu kako oni nisu u bilo kakvom poslovnom odnosu s navedenim društvom, te da njihovi službenici ne obavljaju nikakve pozive vezane za dodjelu bonitetnih ocjena privrednih društava registrovanih u Republici Srpskoj.

- Pozivamo sve privrednike da ne nasijedaju na ovakve pokušaje prevare te da se, ukoliko im je potrebna ocjena boniteta, obrate direktno za to ovlašćenim javnim institucijama (u Republici Srpskoj APIF) ili međunarodno priznatim specijalizovanim agencijama - poručio je Pepić.

On je pojasnio je da je bonintet često potreban kod nekih međunarodnih konkursa, ali da ga zato uvijek treba vaditi kod ovlaštenih za taj posao.

Bonitet

Direktor jednog preuzeća iz Banjaluke ispričao nam je da prije par mjeseci dobio poziv iz ove firme, ali da je na vrijeme shvatio da je u pitanju prevara.

- Pozvali su ma na fiksni telefon i predstavili se kao firma koja je zadužena za izdavanje boniteta. Hvalili su moj rad, govorili su kako dobro poslujem i vodim firmu, da su uradili analizu moje firme i da sam dobio bonitet A+, te da im moram uplatiti 430 maraka za obradu podataka - priča ovaj direktor.

Kaže da mu je to sve bio sumnjivo i da nije želio da im plati.

- Inače, za moje poslove mi ne treba taj bonitet, pa mi je bilo čudno što su mi nudili nešto što mi ne treba - pojasnio je naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA