Ukupno slučajeva
538 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Konačno uplata doprinosa za radnike “Žitoprometa”

Vlada Srpske odobrila je kompaniji "Pavgord" iz Foče da za 600.000 KM otkupi potraživanja za poreze i doprinose za lične dohotke za 113 radnika bijeljinskog “Žitoprometa”.

BIJELJINA

Zavod za zapošljavanje, filijala Bijeljina, uradio je hitno rješenja, pa je isplata novčanih naknada trebala početi juče.

Ova mjera raduje bivše radnike nekadašnjeg giganta, od kojih većina živi bez ikakvih primanja.

Višegodišnja agonija bijeljinskog „Žitoprometa" okončana je proglašenjem stečaja u novembru prošle godine. Od tada, više od osam mjeseci, radnici čekaju da im se izmire dugovanja. Sada konačno mogu da odahnu.

Povezaće staž, ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i penziju, kaže predsjednik Odbora povjerilaca Žitoprometa u stečaju Dušan Tomić.

- Hvala Vladi RS što je dala zeleno svjetlo Poreskoj upravi RS da kompaniji "Pavgord" proda potraživanja. Hvala i vlasniku preduzeća Gordanu Pavloviću, koji je obezbijedio ta sredstva. Nadamo se da se ovim nazire kraj višegodišnjim problemima nekadašnjih radnika. Ovo je za njih veliki uspjeh, ali i za nas koji činimo sve da ovo preduzeće prevaziđe teškoće i krene u pravom smjeru - naglašava Tomić.

Radnici odahnuli

Budući da je egzistencija većine radnika ugrožena, ova mjera ih raduje. Zdravko Radovanović u „Žitoprometu" radi 22 godine. Nada se da će zaraditi penziju u ovoj firmi, koja je nekada bila proizvodni gigant BiH.

- Osam mjeseci radnici nemaju nikakva primanja. A izdržavaju porodice, školuju djecu, plaćaju kredite. Sada ćemo valjda lakše prebroditi finansijske teškoće s kojima smo suočeni. Vjerujem u perspektivu ovog preduzeća, vjerujem da će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju. Oprema nam je sačuvana i u odličnom stanju, imamo svu potrebnu infrastrukturu, a imamo i tržište. Još nas ljudi zaustavljaju i pitaju kada ćemo početi da proizvodimo hljeb i peciva - kaže Radovanović.

Podsjeća da i semberski ratari jedva čekaju da ovo preduzeće ponovo počne da radi.

- Svi mlinovi u okruženju dobro posluju, tako bismo i mi mogli uz samo malo podrške. Ovo su najveći skladišni kapaciteti, a imamo i dugogodišnje ratare koji nam predaju pšenicu - kaže Radovanović.

Staž i plata

Direktor bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS Siniša Kajmaković kaže da su novčane naknade, po novom zakonu, od januara ove godine 416 KM, a za novembar i decembar apanaža će iznositi od 360 i više konvertibilnih maraka.

- Imali smo u vidu i da je većina radnika u teškom položaju. Ima dosta onih koji se nisu mogli ni penzionisati dok im ne budu izmirene ove obaveze. Tako da je ovim riješen veliki problem - kaže on.

Kajmaković pojašnjava da će novčane nadoknade biti isplaćene u zavisnosti od radnog staža i visine plate i da će pojedinačno iznositi od 2.500 do maksimalno 6.000 KM.

Kapacitet preduzeća za skladištenje, sušenje, preradu žitarica i proizvodnju pekarskih proizvoda i stočne hrane je 25.000 tona pšenice. Radnici se nadaju da će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju i oživiti preduzeće, koje je od osnivanja 1961. godine bilo lider na domaćem tržištu.