Trivković: Interventni otkup snažna podrška proizvođačima

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina Stevan Trivković izjavio je da će odluka Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva o interventnom otkupu poljoprivrednih proizvoda dati snažnu podršku prozvođačima u Srpskoj, a posebno u Semberiji.

Trivković: Interventni otkup snažna podrška proizvođačima

"Ovaj interventi otkup će, u ovom trenutku i u ovoj situaciji koja nas je zadesila, sigurno dobro doći poljoprivrednim proizvođačima. Riječ je o otkupu 6.000 tovnih junadi i 10.000 tovnih svinja za koji je Vlada Srpske obezbijedila tri miliona KM", naveo je Trivković koji je nedavno imenovan za načelnika Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina.

On je istakao da je ovaj postupak resornog ministarstva i Vlade Srpske završen, te da je 26 subjekata sa područja Srpske, uključujući i semberske, pokazalo daleko veći interes za otkup i tovnih junadi i tovnih svinja.

"Kvote je resorno ministarstvo podijelilio u skladu sa raspoložvim sredstvima. Za tovnu junad minimalna težina je do 600 kilograma, a otkup je po cijeni 3,80 KM. Ovo je podsticaj i za mesoprerađivače i klaoničare koji dobijaju 0,70 KM po kilogramu za domaću preradu, a imamo i određeni broj subjekata koji su se prijavili za izvoz tovnih junadi koja će biti otkupljivana za 0,30 KM po kilogramu", rekao je Trivković Srni.

On je dodao da je, kada je riječ o 10.000 tovnih svinja podijeljenih na 26 poljoprivrednih subjekata, minimalna cijena 2,80 KM po kilogramu. Prema njegovim riječima, klaoničari i mesoprerađivači dobijaju za domaću preradu 0,60 KM po kilogramu, a za izvoz 0,20 KM po kilogramu.

Trivković je istakao da će otkup trajati do 30. oktobra i sigurno je da će ova količina tovnih junadi i svinja doprinijeti da se tržište stabilizuje, te da se zaštiti domaća poljoprivredna proizvodnja.

"Kao Odjeljenje za poljoprivredu pozdravljamo ovu odluku koja je vrlo značajna za naše proizvođače, a i mi imamo određene mjere koje ćemo usmjeriti našim proizvođačima sa područja Semberije. Imamo sredstva koja su odvojena za podršku stočarstvu i iznose 320.000 KM", rekao je Trivković.

On je naveo da su na sjednici Skupštine grada, zbog novonastale situacije uzrokovane virusom korona, obezbijeđena dodatna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima, te će osim stočarstva biti podržane i druge proizvodnje koje su značajne na ovom području.

Trivković je pohvalio i podršku Vlade Republike Srpske za otkup povrća za koji je obezbijeđeno dva miliona KM, a ta sredstva su predviđena za otkup oko 20.000 tona.

"Iznos koji će naši domaći prerađivači dobiti za otkup tih tržišnih viškova je oko 0,10 KM po kilogramu, a za sada je izražen interes i taj postupak je završen 10. avusta za oko 11.000 tona, a iskreno se nadamo da će biti otkupljena i veća količina kako bismo dio povrća mogli i izvesti", rekao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina.

Trivković je podsjetio da i Bijeljina pruža podršku organizovanom otkupu povrća i voća.

"Mi smo planirali određena sredstva čime podržavamo sve ugovorene proizvonje jer je to jedini način da naši proizvođači imaju siguran plasman. Zasigurno ćemo ta sredstva po završetku otkupa i isplatiti našim prizvođačima", istakao je Trivković.

On je napomenuo da je Vlada Srpske, osim interventnog otkupa, za podrčje Semberije uložila znatna sredstva, prije svega u sisteme za navodnjavanje.

"Projekat navodnjavanja u području Donjeg Crnjelova na 511 hektara je završen i vrijednost te investicije je 3.821.000 KM, pri čemu grad Bijeljina učestvuje sa 573.201 KM, a imamo i projekat uređenja hidro-mreže na području Batkovića na površini od 377 hektara, čija je vrijednost 6.000.000 KM, a grad će ga sufinansirati sa 600.000 KM", rekao je Trivković.

On je napomenuo da će na ovaj način Semberija dobiti skoro 900 hektara obezbijeđene hidro-mreže na koju će poljoprivredni proizvođači moći da se priključe i na taj način dobiti sve preduslove za intenzivnu prozvodnju povrća ili ratarskih kultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA