Pozivi stranom faktoru biće neuspešni

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da će pozivi stranom faktoru da onemogući izbor Srbina za načelnika opštine Srebrenica biti neuspešni i poručio da se Izborni zakon neće menjati.

Pozivi stranom faktoru biće neuspešni
Dodik je ocenio da pozivi potpredsednika SDA Sadika Ahmetovića SAD i Evropskoj uniji da spreče izbor srpskog kandidata na lokalnim izborima u Srebrenici predstavljaju zahteve iz vremena aparthejda, koji ugrožavaju kolektivna prava.

On je dodao da će izbori biti obavljeni u skladu sa važećim zakonima, a da će stranke iz Republike Srpske učiniti sve da objedine svoj kandidatski potencijal u jednoj ličnosti, kako bi načelnik bio iz reda srpskog naroda.

"To što govori Ahmetović je apsolutno irelevantno i histerično. Nemamo ništa protiv da pobedi i Bošnjak, ali će Srbin sasvim realno biti kandidovan i učinićemo sve da on pobedi", rekao je Dodik sinoć u Laktašima.

Prema njegovim rečima, stranke iz Srpske žele da pokažu da tom lokalnom zajednicom, bez obzira na prošlost, može uspešno da rukovodi pripadnik srpskog naroda i da se ne zanemari da se tu desio strašan ratni zločin.

Potpredsednik SDA Sadik Ahmetović rekao je ranije da se ova stranka zalaže i da će se zalagati za poseban status Srebrenice, između ostalog, i u pravilima izbornog postupka, te ponovio poziv SAD i EU da učine sve da bi sprečili mogućnost da kandidat "političke opcije koja minimizira ili negira genocid bude izabran za načelnika opštine Srebrenica".

"Ukoliko se to desi, to će značiti ne samo negiranje genocida već i obeležavanja sećanja na žrtve genocida, kao i upitnost funkcionisanja i opstanka Memorijalnog centra Potočari", rekao je Ahmetović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

25°

  • 14:00

    25°C
  • 17:00

    25°C
  • 20:00

    22°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

321 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI