Ukupno slučajeva
527 (+5)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Višković i Pašalić u posjeti "Savi Semberija"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić tokom današnje posjete Bijeljini sastali su se sa direktorom Prehrambene industrije "Sava Semberija" Stevom Filipovićem.

BIJELJINA
FOTO: Srna

Sastanku, koji je u toku, prisustvuju i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Nedeljko Ćorić, pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske Zoran Maletić i gradski menadžer Predrag Jović.

Ova fabrika trenutno prerađuje 10.000 tona voća i povrća. Maksimalni proizvodni kapacitet joj je 12.000 tona gotovog proizvoda, a iskorištenost proizvoda je oko 40 odsto.U ovoj firmi trenutno radi 50 ljudi, a zapošljava i sezonske radnike.

Fabrika "Sava Semberija" je spremna da preradi dodatnih 8.000 tona povrća, bez obzira na to da li poljoprivredni proizvođači imaju sklopljen ugovor sa ovom kompanijom, zahvaljujući odluci Vlade Srpske da subvencioniše otkup povrća od domaćih poljoprivrednih proizvođača sa područja Srpske, rečeno je ranije iz ove firme.

"Mi smo tu da sve tržišne viškove koji nam budu dovezeni otkupimo i preradimo u finalni proizvod", rekao je Filipović.

U raznovrsnoj ponudi su prozvodi od povrća poput kompota, džemova, maremelada, proizvodi od raznog pasterizovanog povrća, kao i sterilisani proizvodi /gotova jela/, sokovi i sirća.

Vlada Republike Srpske usvojila informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu proizvedenog povrća u Srpskoj, u vezi sa pandemijom virusa korona, u kojoj se navodi da će iz Kompenzacionog fonda biti obezbijeđeno dva miliona KM za finansiranje interventnog otkupa tržišnih viškova povrća u cilju zaštite domaće proizvodnje i stabilizacije tržišta.

Prethodno su Višković i Pašalić posjetili Mesnu industriju "ZP-komerc" u Vršanima gdje su razgovorali sa direktorom LJubišom Rosićem, te farmu poljoprivrednog proizvođača Bobana Petrića u Donjem Magnojeviću.