Ukupno slučajeva
572 (+5)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

"Sava Semberija" spremna za otkup tržišnih viškova

Direktor Prehrambene industrije "Sava Semberija" iz Bijeljine Stevo Filipović izjavio je danas da su ovoj fabrici spremni da sve tržišne viškove koji im budu ponuđeni prerade u finalni proizvod.

BIJELJINA
FOTO: Srna

Filipović je izrazio zadovoljsto današnjom posjetom predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića ovom privrednom subjektu, ocijenivši da je došla u pravi trenutak.

Filipović je naveo da se 85 odsto ukupne proizvodnje "Save Semberija" izvozi u inostranstvo."Imamo uslove da preradimo našu domaću sirovinu, da izvezemo u inostranstvo, naplatimo i izvršimo plaćanje domaćim poljoprivrednim proizvođačima, gdje će krajnja potrošnja biti na području Republike Srpske", rekao je Filipović.

On je istakao da Višković dolazi iz realnog sektora i da im nije bilo potrebno vrijeme za pripremu današnjeg razgovora, jer premijer Srpske razumije i probleme u kojima se nalazi privreda, pogotovo teškoće sa kojima se susreće prehrambena industrija gdje se, osim povrća, mora obezbijediti niz komponenti da bi se gotov proizvod spakovao i plasirao na tržište.

Filipović je pohvalio sve aktivnosti koje je Višković preduzeo sa resornim ministarstvom i ministrom Pašalićem na animiranju ljudi da se zasije što više površina u martu i aprilu za vrijeme vanrednog stanja i pandemije.

"To je urodilo plodom, jer je preduzeto niz podsticajnih mjera da se što više površina zasije. Mi smo sada spremni da te dodatne tržišne viškove otkupimo i preradimo, a pozdravljamo odluku Vlade, na prijedlog resornog ministarstva, za stimulaciju i za podsticaj ne samo `Sava Semberija`, nego kompletnoj prehrambenoj industriji u Srpskoj za prerađene količine sa područja Srpske od deset finiga po kilogramu", rekao je Filipović.

On je ocijenio da je to veliki korak za stvaranje ambijenta da tržišni viškovi budu prerađeni kada su već proizvedeni i izrazio nadu da će to donijeti boljitak za domaće poljoprivredne proizvođače.

"Prehrambena industrija `Sava Semberija` je strateški bitna ne za vlasnika i za Bijeljinu, nego za cijelu Repubiku Srpsku. U situaciji smo da, kao partner Gradskoj administraciji i Vladi Srpske, napravimo ambijent da sve količine koje se proizvedu mogu biti prerađene i otkupljene, s ciljem boljitka za domaće poljoprivredne proizvođače", konstatovao je Filipović.

On kaže da je ova fabrika sve spremila za preradu 4.120 tona robe - staklo, limenku, ulje, šećer, so i ostalo, jer, kako je napomenuo, proizvod ne čini samo povrće.

"Dodatne količine koje možemo da preuzmemo iziskuju ne samo podsticajne mjere Vlade Republike Srpske, nego iziskuju i dodatnu investiciju same `Save`. Mi smo to u stanju da uradimo i da sve količine koje su došle do trpeze bile prerađene", rekao je Filipović.