Njemački privrednici protiv ograničenja broja radnika s Balkana

Njemački privrednici izrazili su nezadovoljstvo namjerom vlade da ograniči priliv radne snage sa Zapadnog Balkana na 25.000 godišnje.

Njemački privrednici protiv ograničenja broja radnika s Balkana

Oni navode da uredba o Zapadnom Balkanu, koja je na snazi od januara 2016, otvorila je mogućnosti za zaposlenje u Njemačkoj ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, istovremeno smanjila ilegalnu imigraciju i predstavlja uspešan model njemačke migracione politike, piše Handelsblat.

List dalje navodi da "od dodatne radne snage nisu profitirala samo preduzeća, već i njemački fondovi socijalnog osiguranja".

Kako prenosi Dojče vele, nacrt zakona na kojem rade ministarstva, kako bi se broj radnika sa Zapadnog Balkana ograničio na 25.000 godišnje, naišao na kritiku sa više strana

Handelsblat citira političara Zelenih Ditera Janekea koji kaže da je to "besmislen, kratkovid i potpuno pogrešan signal" i dodaje da se otpor formira i u privredi.

Ahim Derks, zamjenik izvršnog direktora Njemačke privredne komore (DIHK), kaže da posle krize, kada potražnja za kvalifikovanim radnicima ponovo poraste, predviđeni kontigent može postati usko grlo. Sličan stav ima i Savezno udruženje njemačkih udruženja poslodavaca (BDA).

"Savezna vlada opravdava reformu s jedne strane činjenicom da postojeća Uredba ističe krajem godine, a s druge strane naglašava da velika potražnja za vizama predstavlja ogromno opterećenje za konzulate u državama Zapadnog Balkana. Dugo čekanje na vizu dovodi do nezadovoljstva poslodavaca i radnika", stoji u nacrtu prijedloga zakona.

Umjesto određivanja kvote, političari bi trebalo da uvedu efikasnije procedure za izdavanje viza, kaže Derks iz DIHK, i dodaje da bi digitalizacija tu mogla značajno da pomogne, navodi Handelsblat.

List piše o važnom aspektu za nemačku javnost, naime da "studija eksperta za migracije Herberta Brikera i njegovih kolega sa Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) pokazuje da se strahovi u vezi s prilivom radnika sa Zapadnog Balkana nisu obistinili".

Udio nezaposlenih i primalaca socijalne pomoći među onima koji dolaze na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu je najmanji u poređenju sa svim ostalim grupama migranata.

Građani Zapadnog Balkana su se takođe bolje snašli u pogledu stabilnosti zaposlenja i zarada.

Više od polovine njih (54 odsto) rade kao stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici, dok 42 procenata rade kao takozvani pomoćni radnici.

Handelsbalt ističe da "zaposlenih sa Zapadnog Balkana u Njemačkoj posebno mnogo ima u građevinskoj industriji, koja se snažno zalaže za produženje Uredbe".

Centralna asocijacija njemačke građevinske industrije (ZDB) procjenjuje da oko 50.000 građevinskih radnika sa Zapadnog Balkana radi na njemačkim gradilištima, uključujući armirače, koje je teško naći u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA