Ema Kovač: "Trčim" ka svom cilju

Koje su prednosti atletike, koja je formula za odlične rezultate, zašto se ovaj sport smatra kraljicom svih sportova?

Ema Kovač: "Trčim" ka svom cilju

Dvanaestogodišnja Ema Kovač iz Bijeljine, učenica šestog razreda OŠ „Knez Ivo od Semberije" atletikom se aktivno bavi dvije godine. Za samo godinu i po dana postigla je izvrsne rezultate na takmičenjima. Postala je trostruka prvakinja Bosne i Hercegovine, dvostruka viceprvakinja Bosne i Hercegovine u dvije starije kategorije i petostruka prvakinja Republike Srpske, sa aktuelnim rekordom Bosne i Hercegovine u uzrasnoj kategoriji cicibanki (146).

Dva kategorisana rezultata u ovoj godini svrstali su je na Svjetsku listu naprednih atletičara (mlađe pionirke 2007/2008 godište), sa ličnim rekordima 1.44,27 i 1.43,21.

U razgovoru s njom saznajemo da je prošle godine postala apsolutni šampion RS u svim disciplinama i proglašena za najbolju atletičarku Atletskog Saveza Republike Srpske u svojoj uzrasnoj kategoriji i da to smatra svojim najvećim dosadašnjim uspjehom.

''Atletikom sam se počela baviti od devete godine. Takmičila sam se još u vrtiću i tu sam posebno zavoljela ovaj sport'', priča Ema kojoj je najveća želja da ode na Olimpijadu i da uđe u reprezentaciju, a potom da ode na evropska i svjetska takmičenja. Uzori su joj Ivana Španović i Amel Tuka.

Porodica i prijatelji je podržavaju, jer njena urođena ljubav prema atletici i borbeni duh daju odlične rezultate.

''Kada nešto voliš nije uopšte teško sve postići. Mislim da je svaki sport poseban na svoj način, ali moj životni izbor je atletika'', kaže Ema, koja u slobodno vrijeme voli da crta.

Njen uspjeh zapažen je i u Srbiji, pa je je pozvana da učestvuje na Kampu najpersketivnijih atletskih nada Srbije koji se održava na Kopaoniku od 20 do 27 avgusta.

Ema je jedina šampionka koja je pozvana izvan Srbije i najmlađa među 10 učesnika - najperspektivnijih atletičarki i atletičara koji su šampioni Srbije u svojim disciplinama i kategorijama.

Roditelji su ponosni na Emin uspjeh, ali sve troškove oko takmičenja morali su, kažu, sami da iznesu na svojim plećima.

''Prije svega atletika nije profatibilan sport i kao takav u našem gradu nije prepoznat od strane nadležnih organa i opštine. Jako su mala ulaganja u ovaj sport, naš grad nema ni tartan stazu. Nadamo se da će u nekom narednom period Grad obezbijediti neophodne uslove da bi atletičarima omogućili da treniraju i postižu još bolje rezultate. Zahvalio bi se ZU Kući zdravlja gospodinu Ljubomiru Periću kao sponzoru atletskog kluba AK Akademac. Takođe bih iskoristio priliku da se zahvalim Etno selu ''Stanišići'' koji su nam omogućili korištenje njihove tartan staze za pripreme za državna prvenstva'', istakao je Emin otac.

Privrednici, kaže, nemaju sluha za djecu koja su talentovana, srećom ljudi koji su u Srbiji to prate i imaju stručni nadzor.

''Trofej Beograda nikad niko nije doveo u ovaj grad, Ema je to uspjela. Prije svega bih se zahvalio njenom treneru Miodragu Marjanoviću, kao i treneru AK Tamiš, gospodinu Zoranu Kociću, na ostvarenoj saradnji i pruženom stručnom nadzoru'', rekao je ponosni otac.

Na svečanosti za izbor najboljeg sportiste Grada Bijeljina u 2019., održanoj u januaru ove godine, Ema je izabrana za najperspektivnijeg mladog sportistu Grada Bijeljina.

Atletika je i individualan i timski sport, zahvaljujući kojem mladi uče kako se boriti za sebe u životu.

Prema Eminim riječima formula za uspjeh je jednostavna. Redovan trening i želja za napretkom, a ona vrijedno vježba i ''trči'' ka svom cilju - da postane dio reprezentacije i da joj se otvore olimpijska vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA