TOP 5 srednje velikih rasa koji su idealni kućni ljubimci

Ne biste htjeli ništa preveliko ni premalo pa ste zaključili da bi srednji pas savršeno odgovarao vašoj porodici.

TOP 5 srednje velikih rasa koji su idealni kućni ljubimci

Koliko su zapravo veliki "srednji" psi?

Srednja veličina obično se smatra između 13 i 26 kilograma. Mnogo je rasa - a da i ne spominjemo mješance - koje bi mogle unijeti tu dodatnu iskru u vaš dom, pa je pametno prvo započeti s istraživanjem svih različitih rasa i, naravno, uvjeriti se da je cijela vaša porodica spremna za tu pseću odgovornost. Nipošto ne biste htjeli uzeti zahtjevne i opasne rase psa.

Pri odabiru odgovarajuće srednje velike rase za svoju porodicu, trebali biste uzeti u obzir temperament, intezitet aktivnosti i svoj životni stil. Važno je uzeti u obzir brigu i potrebe bilo koje rase koju odaberete kako biste vi i vaš novi član porodice mogli imati dug i srećan život.

Donosimo vam listu top 5 srednje velikih rasa koji su idealni kućni ljubimci.

Buldog

Svako bi mogao prepoznati buldogovo lice. Jedinstven izgled buldoga ističe ove pse, ali njihov karakter - hrabri, odani i prijateljski - privlače ljude sebi. Iako su prijateljski raspoloženi i zaigrani, buldozi takođe mogu biti malo tvrdoglavi i zaštitnički nastrojeni prema svojim porodicama. Uz to, skloni su debljanju, pa je pametno razgovarati o zdravom načinu prehrane sa veterinarom.

Collie

Tko ne voli Lassie-a? Baš poput simpatičnog heroja iz legendarne TV emisije, ova je rasa inteligentna i dobra s djecom. Međutim, puno prije nego što je pas postao kralj scene, ova rasa osvojila je srce škotske kraljice Viktorije.

Dalmatinski pas

Ako ste roditelj, određeni animirani film možda vas je natjerao da dobro upoznate ovu dalmatinsku rasu. Opisani kao bistri i odani, ovi su psi takođe poznati kao maskote vatrogasaca, ali zapravo su uzgajani da čuvaju konje i kočije, što je vjerovatno razlog iz kojeg dolazi njihov zaštitnički instinkt.

Haski

Ovi psi za vuču saonica razvijeni su za rad i funkcioniranje u čoporima - pa, kako će se uklopiti u vaš "čopor"? Većina ima sklonost uživati u porodičnom životu, dobro se slažu s drugim psima i treba im puno aktivnosti da bi bila sretni. Pas poput haskija mogao bi se jako dobro uklopiti u porodicu koje nema vremena za dotjerivanje psa, jer su ovi psi prirodno čisti s relativno malo psećeg mirisa.

Pudla

Ti su psi puno više od njihovih legendarnih frizura. Pudle, koje potiču iz Njemačke, ali su obožavane u Francuskoj, razvijene su kao lovački psi za rad u i blizu vode prije stotine godina. Njihov debeli kaput služio im je dobro, štiteći ih od vanjskih uslova. Poznato je da su izuzetno pametni i aktivni psi koji udovoljavaju ljudima ako su pravilno dresirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA