Dodik: Krajišniku pripada istaknuto mjesto u istoriji Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da prvom predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske i prvom poslijeratnom srpskom članu Predsjedništva BiH Momčilu Krajišniku pripada jedno od najistanutijih mjesta u istoriji Republike Srpske.

Dodik: Krajišniku pripada istaknuto mjesto u istoriji Srpske

"Napustio nas je Momčilo Krajišnik. Republika Srpska mu duguje zahvalnost kao jednom od ključnih stvaralaca naše države. Zajedno sa plejadom poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH stvorio je temelje Srpske i uporno radio na tome da ona na kraju dobije međunarodnu verifikaciju i nadležnosti koje su pretočene i izvorni Dejtonski sporazum", napisao je Dodik u autorskom tekstu za "Glas Srpske".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dodik napominje da je Krajišnik ovu borbu, na njemu specifičan način, nastavio po okončanju rata u BiH na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH.

"On je tu funkciju obavljao mudro, ali i srčano i uveo u praksu instrumente koji i meni danas na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH omogućavaju da se svakodnevno borim za očuvanje samostalnosti i ravnopravnosti Srpske u okviru dejtonske BiH i iznad svega slobode našeg naroda u ovim neblagonaklonim vremenima", istakao je Dodik.

On navodi da je Krajišnik, na svakom mjestu na kojem je radio tokom cijelog života, pokazivao koliko je duboko vezan za korijene srpskog naroda utemeljene u pravoslavlju, srpskoj kulturi, ćiriličnom pismu i srpskom jeziku.

"U svakoj teškoj prilici bio je mudar i tvrd pregovarač, a često je znao da zbuni svoje protivnike ezopovskim jezikom kao što je činio naš Petar Kočić. Momčilo Krajišnik je početkom devedesetih uspio da na stranu pokreta srpskog naroda u BiH dovede takozvane građanske Srbe. Bio sam tu i ja i moji prijatelji iz reformista. To je značilo prekretnicu u konačnom mobilisanju Srba da većina nas stane pod jedan krov u odbranu života i slobode našeg naroda", podsjetio je Dodik.

On je naglašava da Krajišnik nije bio ni u najtežim trenucima proteklih godina, pa i dok je robovao u haškom kazamatu, opsjednut mržnjom i netolerancijom prema druga dva naroda u BiH, niti prema bilo koje običnom čovjeku.

"To znaju oni koji to žele da znaju. Njegovoj velikoj porodici, bratu Mirku i djeci izražavam najdublje i najiskrenije saučešće. Kada se vratio sa nepravične robije u šali je govorio da je bio na službenom putu. Siguran sam da bi i sada kazao da odlazi na samo još jedan službeni put. Neka mu je vječna slava i pokoj duši!", napisao je Dodik.