„Elektro-Bijeljina“: Kreditom rješava likvidnost i plaća poreze

Elektrodistributivna preduzeća zbog reorganizacije cijelog sistema „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) trpe sve veće finansijske posljedice koje su odlučili da „pokriju“ milionskim kreditima. Nakon što su im oduzeti veliki potrošači, morali su isplatiti stimulativne otpremnine radnicima, a zbog pandemije potrošnja pada, te su distribucije zapale u ogromne probleme sa likvidnošću i zaduženja vide kao jedini izlaz.

„Elektro-Bijeljina“: Kreditom rješava likvidnost i plaća poreze

Poslednja u nizu zaduženih je „Elektro-Bijeljina" koja je juče raspisala tender kojim traži revolving kredit u visini od šest miliona. Procijenjeno je da će samo troškovi kredita iznositi 99.000 KM.

Tender je podijeljen u tri lota od po dva miliona, s rokom otplate od 12 mjeseci.

„Elektro-Bijeljina" sa dva miliona planira da održi tekuću likvidnost, dva miliona da potroši za izmirenje poreskih obaveza, a dva miliona za „ostale namjene", ne precizirajući koje.

Rok da banke ponude kredit ovom preduzeću ističe 6. oktobra ove godine.

„Elektro-Bijeljina" je već pokušala da se zaduži u julu ove godine za iste namjene, ali je tada tražila kredit od osam miliona. Međutim, niko se nije javio i očito je da banke nisu bile zainteresovane da ih pod tim uslovima kreditiraju.

U prvoj polovini 2020. godine prihodi distribucija pali su čak 57,3 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine. Tri od ukupno pet elektrodistribucija je poslovalo negativno, dok su dvije ostvarile skromnu dobit.

Matično preduzeće ERS zatražilo je krajem jula kredit od sedam miliona maraka, kako bi pomoglo distributivnim preduzećima koja su se upravo zbog njega i preuzimanja kupaca našla u nezavidnoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA