Ukupno slučajeva
674 (+5)
Preminuli
17 (+2)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Stručnjaci Kliničkog centra Srbije u posjeti bolnici "Sveti Vračevi"

Direktor Klinike za kardiohirugiju Kliničkog centra Srbije Svetozar Putnik rekao je da je kovid infekcija i te kako poremetila broj i kvalitet usluga koji može da se pruži u liječenju kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok mortaliteta u svijetu.

BIJELJINA

"Prilagođavanje dijagnostike i liječenja kardivaskularnih oboljenja u uslovima pandemije kovid 19 traje sedam mjeseci i ono što smo uspjeli jeste da sve vrijeme radimo", izjavio je Putnik, vodeći kardiohirurg regiona, nakon stručnog sastanka koji je danas održan u Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini.

On je dodao da su kardiovaskularni bolesnici u najrizičnijoj grupi za potencijalno teške oblike bolesti i istakao značaj prevencije da ne dođe do infekcije kovidom.

Vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović rekao je novinarima da sastanak ovako visokog nivoa ima veliki značaj za iskorak u razvoju interventne kardilogije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Plan bijeljinske Bolnice je da od iduće godine naša Angio sala radi 24 časa dnevno i to je korak naprijed", naveo je Maksimović i dodao da su u proteklih pet godina interventni kardiolozi sa beogradskog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" dolazili dva puta mjesečno po nekoliko dan.

On je istakao da su, osim ove pomoći, stručnjaci Instituta "Dedinje" i edukovali doktore bijeljinske bolnice."Imamo već jednog doktora koji može raditi samostalno u Angio sali, uputili smo i drugog doktora na edukaciju na Institut `Dedinje` i ukolko zatreba imaćemo i pomoć kliničkih centara iz Banjaluke i Beograda", rekao je Maksimović.

Šef Odjeljenja interventne kardiologije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Saša Lončar potvrdio je da Angio sala u bijeljinskoj bolnici ima sve tehničke uslove za svakodnevni rad i izrazio nadu da će menadžment ove zdravstvene ustanove uspjeti da realizuje te planove do početka sljedeće godine.

Prema njegovim riječima, na stručnom sastanku bilo je riječi o tome kako organizovati rad sale za kateterizaciju srca u vrijeme pandemije i kako je učiniti dostupnom 24 časa pacijentima kojima je ona neohodna, prije svega kod infarkta srca.

"Akutna stanja u kardiologiji i kardiohirurgiji u uslovima kovid 19" bila je tema prvog stručnog sastanka kardiohirurga na nivou regije održanog u vrijeme pandemije kovida 19.

Na skupu u Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini učestvovali su i direktor Klinike za kardiohirugiju Kliničkog centra Srbije Dejan Marković, pomoćnik direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije Saša Lončar, kao i predstavnici angio sala iz Beograda, Banjaluke i Bijeljine.