Bijeljina: Radovi na zaštiti grada od poplava prema planu

Radovi na rekonstrukciji Majevičkog obodnog kanala /MOК/ i kanala Glogovac odvijaju se prema planu i trebalo bi da budu završeni do kraja godine, nakon čega će gradska zona biti u potpunosti zaštićena od velikih voda kakve su 2014. godine pogodile Semberiju, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Bijeljina: Radovi na zaštiti grada od poplava prema planu

On je prilikom obilaska radova na mjestu gdje se kanal Glogovac jednim dijelom račva prema gradu, a drugim uliva u MOК, istakao da će rekonstrukcija ova dva kanala koštati 6,4 miliona konvertibilnih maraka, a da je Gradska uprava izdvojila 320.000 КM za eksproprijaciju zemljišta i druge aktivnosti.

- Riječ je o uređenju dva kilometra kanala Glogovac i 11 kilometara MOК-a, gdje se radi na proširenju i produbljenju korita i građenju desne obale, odnosno nasipa. Na mjestu na kojem se trenutno nalazimo omogućeno je da dio vode otiče u Dašnicu, a dio u Majevički obodni kanal, čime je spriječeno ponavljanje scenarija iz 2014. godine kada je u gradu bilo poplavljeno više od 3.000 stambenih objekata - naglasio je Mićić.

On je podsjetio da su završeni regulacija korita rijeke Janje i sanacija savskog nasipa, da je pri kraju uređenje dijela kanala Dašnica koji prolazi kroz gradsko jezgro, kao i da se nastavljaju aktivnosti na izgradnji drinskog nasipa.

- U toku je i uređenje rijeke Lukavac, a sve ove investicije finansiraju se iz Fonda solidarnosti Republike Srpske i kreditnih sredstava Evropske investicione banke koje je obezbijedila Vlada Srpske, uz sufinansiranje Grada Bijeljina - naveo je Mićić.

On je dodao da je u Novom Selu, Crnjelovu i Batkoviću investirano i u izgradnju sistema za navodnjavanje.

- Generalno gledano, od 2010. godine u izgradnju vodoprivrednih objekata i zaštitu od poplava u Semberiji uloženo je više od 30 miliona КM - zaključio je gradonačelnik Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA