Ukupno slučajeva
828 (+63)
Preminuli
17 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Kako je STEM stigao u Bijeljinu

Pandemija COVID-19 samo je jedan od globalnih izazova sa kojima se suočava čovječanstvo. Vrtoglavi napredak tehnologije, umjetna inteligencija, bio-tehnologija, klimatske promjene... sve su to oblasti u kojima će mlade generacije koje se trenutno školuju u vrlo bliskoj budućnosti pronalaziti svoja zanimanja.

BIJELJINA

Postavlja se pitanje da li postojeće škole pripremaju učenike za buduće tržište rada? Da bi se mladi snašli u sve izazovnijim poslovnim okruženjima, kroz obrazovanje bi trebali da steknu funkcionalna znanja, vještine i kompetencije potrebne za 21. vijek.

Gimnazija „Filip Višnjić" u Bijeljini jedna je od pet srednjih škola u BiH u kojima se provodi projekat ENABLE BiH čiji je cilj omogućiti uvođenje STEM principa u obrazovanje.

„U moderno vrijeme kakvo je danas, izražena je potreba za razvojem i učenjem u tehnološkom smislu. Našim učenicim je pružena prilika da učestvuju u projektu u kojem se stiču kompetencije za budućnost", ističe direktor Gimnazije Vladimir Šavija.

STEM koncept podrazumijeva da se matematika, hemija, fizika, biologija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi na stvarni život. U sklopu projekta ENBLE BiH, u ovoj školi je uspostavljena STEM laboratorija te nabavljena oprema u iznosu od 20.000 dolara, koja se sastoji od 3D printera, smart TV-a, računara, Arduino i robotičkih setova, STEM kompleta, namjenskog mobilijara i resursnog materijala.

Projekt ENABLE BiH je od 2016. do 2020. uspješno provodila organizacija Save the Children, zahvaljujući finansijskoj podršci Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

„Ono što je dobro u ovom projektu jeste da su učenici u prilici, zahvaljujući opremi koju smo dobili i uz pomoć profesora koji ih obučavaju, da kroz određene teme uvezuju znanja iz nekoliko predmeta. To su prvenstveno matematika, informatika, fizika, biologija i geografija. Da bismo to postigli, dvanaest profesora naše škole prošlo je obuku kako da STEM principe i metode koriste u podučavanju. Oni su kroz dodatnu nastavu i različite sekcije uspjeli da učenicima prošire znanje iz tih oblasti i povežu svoje predmete oko određenih nastavnih jedinica", pojašnjava direktor.

Jedan od primjera imali smo priliku vidjeti prilikom obilježavanja stogodišnjice bijeljinske Gimnazije, kada su učenici prikazali projekt „100 godina vode" u kojem su temu vode obradili interdisciplinarno i interaktivno, uvezujući znanja iz različitih predmeta. Treba izdvojiti i prezentaciju „Zajedno smo rasli igrica i ja" kojom je ova škola predstavljena na STEM sajmu u Mostaru, u novembru 2019.

U Gimnaziji su posebno ponosni na dobre rezultate koje njeni učenici osvajaju na takmičenjima iz fizike, matematike, jezika i sporta. A nakon nekoliko godina pripreme, od ove školske godine, otvoreno je i matematičko odjeljenje u kojem se radi s nadarenim učenicima, a nastava se odvija u STEM kabinetu.

„Jedna od kompetencija koju razvija STEM je cjeloživotno učenje, želja za napredovanjem i sticanjem novih znanja. Ovo je važno kako za učenike, tako i za nastavnike. Trebam naglasiti da nije sve u tehnici, modernoj opremi, već su bitni profesori. Ako oni nisu obučeni, ako nisu voljni da rade na moderan i inovativan način, ovakvi projekti ne bi mogli da zažive kod učenika. U savremeno vrijeme kada tehnologija i nauka dobijaju sve veći značaj kroz različite socijalne, društvene, ekološke, ekonomske pokazatelje, mislim da je važno da se što veći broj učenika usmjerava ka tome da steknu znanja i kompetencije u tim oblastima", zaključuje Vladimir Šavija, direktor Gimnazije „Filip Višnjić" u Bijeljini.