Ukupno slučajeva
765 (+35)
Preminuli
17 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Marija dovodi festival u Lopare: Sugrađani priredili doček talentovanoj djevojčici

Učenica osmog razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Lopara, Marija Tomić, pobijedila je na festivalu „Ritam Evrope“, koji je održan u subotu u Banjaluci.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Opština Lopare

Djevojčica je, prema ocjeni žirija i publike, koja je glasala SMS porukama, bila najbolja među 14 izvođača iz gradova i opština Srpske.

Uspjeh mlade sugrađanke obradovao je Loparčane koji su joj priredili doček.

- Obrazovani, talentovani, vrijedni ljudi naši su najvažniji ambasadori - ocjenjuju u Opštini Lopare.

Ova lokalna zajednica će iduće godine biti domaćin ovog prestižnog muzičkog takmičenja.

Međunarodno muzičko takmičenje „Ritam Evrope" održava se uz podršku ambasadora brojnih zemalja EU, Australije i Izraela. Pravo učešća na ovoj muzičkoj smotri imaju djeca i omladina od 12 do 20 godina. Festival je organizovan tako da izvođači, učesnici iz opština i gradova Srpske, predstavljaju jednu državu i pjevaju na jeziku te zemlje.

Marija je nastupila sa pesmom Darine Krasnjejecke „Reci ljubav", sa kojom je 2018. predstavljala Ukrajinu na dječjoj Evroviziji.

- Pjesma je teška i zahtjevna, ali meni je bilo lako da je otpjevam. Nisam imala ni tremu. Vježbala sam i pripremila je, a pošto volim da pjevam to mi nikada nije teško. Konkurencija je bila velika, tako da nisam baš očekivala da ću pobijediti, ali sam se mnogo obradovala - kaže Marija.

Suze radosnice

Drago joj je i zbog roditelja, nastavnika, drugara i Opštine Lopare, koji su je sve vrijeme podržavali.

- Divno sam se osjećala kad su me dočekali u Loparama. Baš sam bila srećna - kaže Marija.

Djevojčica kaže da iz Banjaluke nosi prelijepe uspomene.

- Bilo je veselo, družili smo se i nestrpljivo očekivali proglašenje pobjednika. Tad mi baš nije bilo svejedno, ali nisam se puno sikirala. A kad su me prozvali, zaplakala sam. I da nisam pobijedila, uspjeh je učestvovati na ovakvom takmičenju. Upoznala sam puno prijatelja, a najviše sam se družila s Lanom iz Bileće. Nadam se da će naše drugarstvo trajati i da ćemo se viđati i dalje na takmičenjima. Nadam se da ću nastaviti da se bavim muzikom - kaže ova djevojčica.

Prošle godine Marija je osvojila prvu nagradu na Festivalu dječjeg muzičkog stvaralaštva "Mali kompozitor'", održanog u Banjaluci.

Uspjesi ove talentovane djevojčice raduju i njene najbliže. Otac Dragan kaže da je djevojčica vrijedna i uporna i da pored brojnih školskih obaveza uvijek nađe vrijeme za muziku.

- Stalno pjevuši po kući. Skida pjesme s računara, telefona. Odlična je učenica, ali muzika je njena ljubav. Žao mi je što ne ide u muzičku školu i nadam se da ćemo joj moći priuštiti dalje muzičko obrazovanje - kaže tata.

Zapaženi rezultati

Osnovnu školu "Sveti Sava" u Loparama i šest područnih odjeljenja pohađa 350 učenika. Više od deceniju đaci ove škole učestvuju na festivalima i drugim takmičenjima i ostvaruju zapažene rezultate.

Direktor škole Dragan Lukić kaže da je Marijin uspjeh dokaz da trud i rad s talentovanom djecom mora uroditi plodom.

- Imamo orkestar, imamo i hor. I brojne druge sekcije u kojima se radi i nakon redovnih časova - kaže direktor.

Ambasadori

I u Opštini Lopare podržavaju ovu mladu talentovanu sugrađanku. Dočekali su je ovacijama.

- Uspjeh bilo kojeg našeg sugrađanina naš je uspjeh. Mi smo mala, relativno nerazvijena opština, ali njegujemo vrijednosti, njegujemo kulturu, tradiciju, običaje. Iznjedrili smo brojne umjetnike i sportiste. Posebno nas raduje što ćemo iduće godine biti domaćini ovog takmičenja. Nastojaćemo da sve organizujemo i priuštimo učesnicima nezaboravne trenutke. Ovakve manifestacije najbolji su ambasadori svojih sredina i na najbolji način predstavljaju svoje lokalne zajednice - rekao je načelnik opštine Rado Savić.