Ukupno slučajeva
765 (+35)
Preminuli
17 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

U pojedinim opštinama jednu fotelju cilja 12 kandidata

  • BiH
  • 23. Sep 2020

I dok se u pojedinim opštinama u Bosni i Hercegovini pobjednici na lokalnim izborima već znaju s obzirom na to da nemaju protivkandidata, u nekim lokalnim zajednicama za prvog čovjeka opštine ili grada boriće se 12 kandidata, kao što je slučaj u Istočnom Sarajevu, dok će birači u Bihaću i Kalesiji moći glasati za jednog od osam.

BiH

Istočno Sarajevo, Bihać i Kalesija su lokalne zajednice koje će na predstojećim izborima 15. novembra imati najviše kandidata za prvog čovjeka, a ništa manje zanimljivo neće biti ni u Zavidovićima i Zenici, gdje će se za tu poziciju boriti po sedam kandidata, dok će ih po šest biti u Srebreniku, Tuzli i Brezi.

"To je poraz jedne politike i kompletnog Izbornog zakona, koji je omogućio da stranke koje ne participiraju u gradu ili opštini prijavljuju svoje kandidate. Radi se o klasičnoj manipulaciji kako bi se dobila mjesta u biračkim odborima, iako po sadašnjem zakonu i kako stvari stoje nema šanse da se na taj način utiče na rezultate izbora. Imamo tri bošnjačka kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva i iskren da budem ne znam da li ijedan od njih živi na prostoru grada", rekao je za "Nezavisne" Ljubiša Ćosić, aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Pored SDS-a i SNSD-a u Istočnom Sarajevu, koji imaju najviše šanse da dobiju svog gradonačelnika, svoje kandidate imaju i oni koji nemaju nikakve šanse za uspjeh, kao što su Demokratska stranka invalida BiH, koja je kandidovala Sakiba Sarajkića, SDP, koji je kandidovao Muhameda Viteškića, te SNS FBiH, koji je kandidovao Anelu Jašarspahić.

Osim u Istočnom Sarajevu, veliki broj kandidata za gradonačelnike i načelnike biće i u Bihaću i Kalesiji, gdje će građani imati priliku da izaberu između osam imena, zatim u Zavidovićima i Zenici, gdje će biti po sedam kandidata, a zanimljivo je da u ovim opštinama i gradovima dominiraju nezavisni kandidati. Zanimljiva je i činjenica da, recimo, u Čajniču, koje broji oko 5.000 stanovnika, ima čak pet kandidata za načelnika, a samo malo bolja situacija je u Brezi, koja broji malo preko 10.000 stanovnika, a u kojoj će se za mjesto načelnika boriti šest kandidata.

"Ne znam zbog čega je toliko kandidata, ali znam da nema one euforije kao prije, kada se biralo između dva kandidata SDA i SDP-a. Dobro je da ima više kandidata, a ne da se ograničimo na dva. Međutim, nezavisnim kandidatima je teško bez stranačke infrastrukture i novca iz budžeta kojima stranke raspolažu", rekao je za "Nezavisne" Sej Ramić, odbornik u Gradskoj skupštini Bihaća i nezavisni kandidat za gradonačelnika Bihaća.

Za razliku od opština i gradova u kojima će se veliki broj kandidata boriti za naklonost birača, u devet lokalnih zajednica u BiH biće samo jedan kandidat, i to u Domaljevac-Šamcu, Orašju, Teočaku, Mrkonjić Gradu, Jezeru, Olovu, Grudama, Ravnom i Usori, a kako stvari sada stoje, i prije izbora može se reći da će HDZ imati pet načelničkih mjesta, dok će SNSD i SDA imati po dva.

U Kupresu 13% stanovništva na listama

U opštini Kupres u Republici Srpskoj, koja broji oko 300 stanovnika, na listama za lokalni parlament nalazi se čak 38 kandidata ili gotovo 13 odsto od ukupne populacije.

U ovoj lokalnoj zajednici za lokalni parlament kandidovane su tri liste, i to PDP-a, SDS-a i SNSD-a, a ono što je zanimljivo je da na njima u principu dominiraju tri prezimena. Recimo, po dva Milišića se nalaze na listi PDP-a i SDS-a, dok ih je pet na listi SNDS-a. Na listama su brojni Knežići i Kureljušići, a na sve tri liste ima i Zubića.