Rukometašica Olja Vicić: Sport je uvijek bio na prvom mjestu

Kako odabrati pravi sport kada vas privlači više njih, da li višečasovni trenizi i odricanje daju uvijek rezultate i da li važi nepisano pravilo - jednom sportista uvijek sportista?

Rukometašica Olja Vicić:  Sport je uvijek bio na prvom mjestu

Olja Vicić počela se baviti sportom još u četvrtom razredu osnovne škole. U jednom periodu istovremeno je trenirala rukomet, odbojku, košarku i džudo. Ponekad je imala i tri treninga dnevno, ali nije osjećala umor-nosila je ljubav prema sportu.

''Na treninge džudoa sam išla da naučim padove, jer mi je to bilo potrebno u bilo kojem sportu. Na kraju sve što se poklopilo sa rukometom sam eliminisala. Imam dvije kćerke i stariju sam već upisala na rukomet. Ta naša školska generacija 90/91. je zaista voljela rukomet. Naša osnovna škola pobjeđivala je sve škole na takmičenjima sa našim nastavnikom Batom'', prisjeća se svojih početaka Olja.

Poziv u Reprezentaciju RS stigao je 2006. godine kao i takmičenje u premijer ligi Bosne i Hercegovine. Naravno tu je i mnoštvo individualnih nagrada koja je teško pobrojati. Dovoljno je reći da u kući ima posebnu sobu ispunjenu svim priznanjima i medaljama.

''U klubu sam od 2004. godine, dakle punih 16 godina. Najveća želja što se sportskog uspjeha tiče je da kapitensku traku predam tek kada moja kćerka stasa u pravog igrača, i da zajedno zaigramo u ekipi našeg ''Radnika'', ističe Olja i dodaje da joj je najveći uzor u sportu Andrea Lekić.

''Sjedila sam par puta i privatno s njom. Jednom na moru, sasvim slučajno, zamolili smo je da se slikamo i od tog dana svaki dan smo zajedno igrali vaterpolo i vodene sportove, družile smo se i ostvarile super odnos'', priča sa ponosom ova uspješna rukometašica.

Kada se okrene iza sebe prisjeti se brojnih izazova koji su pratili njenu dosadašnju sportsku karijeru. Mnogo puta odigrala je utakmicu stisnutih zuba, uprkos povredama, na svoj lični zahtjev.

- Onog momenta kad bi mi trener rekao nećeš igrati, znala sam se okrenuti i reći samoj sebi: 'Ako sad ne budem igrala, neću nikada'. Sa trenerima nikada nisam imala nesuglasica, a toliko sam generacija ispratila. Meni je Bato inače predsjednik kluba, kao član porodice. S njima sam naučila prve korake još u osnovnoj školi. Simpatičan pozdrav uvijek imamo i lijep odnos. Doživljavam ga kao oca i djeda. Uvijek je bio nekako zaštitnički nastrojen prema meni. Prvo je gledao dnevnik da vidi ko od naših ima šta da popravi, pa tek onda smo išli na teren da treniramo. Naš trener Miomir Trifković je inače bio jako dobar rukometaš i uspješno prenosi svoje znanje. Trudi se maksimalno'', priča bez daha Olja koja se trudi da bude zaštitnički nastrojena prema ostalim djevojkama, naročito mlađim.

Olja je i rukometni sudija. Sudi na opštinskim takmičenjima osnovnih i srednjih škola, ponekad i neke utakmice.

Kao petnaestogodišnjakinja imala je ponudu ''Zvijezde'', ali pod ponuđenim mizernim uslovima nije htjela da se odvoji od porodice i živi u drugom gradu. U ''Radniku'' je predložena kao pomoćni trener i vidi sebe u rukometu.

''Kad god su nam bili potrebni sponzori za klub, bukvalno trener i ja se spakujemo i idemo u potragu. Mogu slobodni reći da je Grad Bijeljina bio najveća podrška. Imali smo i dosta sponzora, međutim sve je to kratkog daha. Stalno smo se morali boriti za nove sponzore'', objašnjava Olja.

Cijelokupan tim je, kaže, uvijek bio kao porodica - svi za jednog, jedan za sve.

Koliko joj znači sport govori činjenica da je trudna išla na gostovanja da bude uz djevojke, da pomogne makar i savjetima. Drugo dijete je dobila 3. avgusta 2017 godine, a već 30. avgusta bila na terenu. Dok bude mogla hodati igraće kaže rukomet.

''Nisam nikad probala alkohol, duvan ili bilo šta drugo od poroka. Jedino sam šampanjac probala na sopstvenoj svadbi. Jednostavno me sport odvojio od toga. Uvijek je bio na prvom mjestu'', kaže sa osmijehom Olja.

Sport je bio i ostaće njen život koji joj ispunjava srce i dušu, a kćerka će nastaviti njenim stopama.

N.S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA