Oslikavanje galerija na kanalu Dašnica u Bijeljini: Zanimljivija šetnja uz murale i citate

Da bi šetnja pored kanala Dašnica Bijeljincima, ali i svim ostalim posjetiocima Semberije, bila što zanimljivija Gradska uprava odlučila je da galerije duž šetališta ukrasi muralima i citatima znamenitih ličnosti.

Oslikavanje galerija na kanalu Dašnica u Bijeljini: Zanimljivija šetnja uz murale i citate

U Gradskoj upravi kažu da su na ovu ideju došli uz pomoć sugrađana, koji su u anketi izrazili želju da na novom mjestu za šetnju i rekreaciju budu unesene boje putem oslikavanja murala.

- Od 1.500 Semberaca koji su imali mogućnost da biraju izgled galerija najveći broj njih izrazio je želju da budu ukrašeni muralima, citatima i izrekama - istakla je šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović. Kako je naglasila, predviđeno je da ovi radovi budu završeni do kraja mjeseca.

- Biće oslikano 27 galerija na kanalu, kao i jedan zid kod Javne ustanove "Vode Srpske". Tu će biti natpis "Bijeljina", koji je idealan Za selfije i slikanja, jer u gradu i nemamo neko mjesto za takve namjene. Sve je to u svrhu promocije Bijeljine - kaže Todorovićeva.

Prema njenim riječima, ova ideja ima dugoročniji cilj.

- Moći ćemo da one koji nam dođu u posjetu odvedemo kod kanala Dašnica i da im ispričamo priču o nastanku i značaju svakog murala - rekla je Todorovićeva.

Za oslikavanje je zadužen umjetnik iz Doboja Deni Božić, čiji murali i poruke uljepšavaju skoro sve veće gradove u Srpskoj i BiH.

- S obzirom na to da je riječ o velikim formatima i da se radi napolju, posao je naporan. Radio sam citate poznatih pisaca od Meše Selimovića do Ive Andrića, patrijarha Pavla, Đorđa Balaševića, ali i drugih - kaže Božić.

U završnoj fazi je i oslikavanje murala na kući prve bijeljinske pjesnikinje Magdalene Nikolić Živanović. Na ruiniranoj Maginoj kući sada se nalazi portret nekadašnje vlasnice i njene najveće ljubavi.

- U Bijeljini sam čuo za njenu ljubavnu priču sa čuvenim Jovanom Dučićem. Na svoju inicijativu sam želio da oslikam njih dvoje, kao uspomenu gradu na njihovu priču - rekao je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA