Ukupno slučajeva
828 (+63)
Preminuli
17 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Bijeljina: Donijeta odluku o subvenciji za prevoz školaraca

Odlukom Skupštine Grada lokalna uprava Bijeljina subvencionisaće troškove prevoza učenika osnovnih i srednjih škola na području grada, koji do škole putuju sa udaljenosti veće od četiri kilometra.

BIJELJINA

Troškovi prevoza će bitiisplaćivani za prvo polugodište školske 2020/21. godine.

Za ove namjene će iz budžeta biti izdvojeno 120.000 KM. Odluka raduje đake, roditelje, ali i autoprevoznike, čije je poslovanje ugrozila pandemija virusa korona.

Šef Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Bijeljina Ljubica Mlađenović kaže da je odlukom obuhvaćeno 1.100 učenika.

- Škole su napravile ugovor sa šest prevoznika, a oni će po svakom đaku dobiti 30 KM. Na taj način pomažemo i njima da prevaziđu teškoće u poslovanju koje im je prouzrokovala pandemija virusa korona, ali i roditeljima koji, s druge strane, neće morati izdvajati više novac za mjesečne karte i prevoz školaraca - naglasila je Mlađenovićeva.

Inicijativu o subvencionisanju đačkog prevoza podnio je Aktiv direktora srednjih škola Grada Bijeljina.

Dragocjena pomoć

Predsjednik ovog Aktiva Duško Đurić kaže da su pomoć od predsjednika Skupštine Aleksandra Đurđevića tražili jer redovan prevoz učenika nije zadovoljavao novu formu i način organizovanja nastave i nastavnog procesa.

- Djeca praktično ne idu u dvije smjene, kao što je to bilo prije pandemije. Dijelimo ih u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama u grupe. Nastava se organizuje s prekidima. Nismo željeli da dozvolimo da se u slobodno vrijeme između časova djeca okupljaju u grupe, provode po kafićima i slično. Zahvalni smo nadležnima što su podržali našu inicijativu - kaže Đurić.

Semberski đaci kažu da im je subvencija dragocjena. Anđela Špirić ide u četvrti razred Ekonomske škole. Putuje iz Dvorova.

- Imam i mlađu sestru, koja takođe ide u srednju školu, ali Gimnaziju „Filip Višnjić". Obradovala nas je ova subvencija, pomoći će roditeljima. A to znači da će nam ostati više novca za druge potrebe - kaže djevojčica.

Ugovori

To mišljenje dijeli i Milka Zarić, učenica trećeg razreda Ekonomske škole. Zadovoljna je i organizacijom prevoza.

- Putujem iz Donje Čađavice. Autobus dolazi po redu vožnje, ne čekamo dugo na stanici, ne kasnimo na časove. Mjesečna karta košta 85 KM, pa mi to umanjenje od 30 KM dobro dođe - kaže srednjoškolka.

Ova pomoć obradovala je i bijeljinske autoprevoznike čije je poslovanje pandemija virusa korona ugrozila.

Vlasnik prevozničke firme „Vidinko turs", Jovica Stević, pojašnjava da je ugovor o prevozu đaka sklopio s osnovnim školama „Petar Petrović Njegoš" iz Velike Obarske i „Jovan Dučić", u koju djeca putuju iz Pučila.

Škole koje nisu zaključile ugovor s prevoznikom za linije koje nisu obuhvaćene organizovanim prevozom dužne su da dostave poseban spisak učenika čiji prevoz roditelji sami organizuju, pa će subvencija biti uplaćena direktno njima na račun.

ŠKOLSKE GRUPE POSKUPILE PREVOZ

Stević objašnjava da prevoze oko 90 đaka.

- Ranije je bilo u dvije, sada vozimo u četiri smjene. To poskupljuje troškove, tako da bismo bez ove subvencije bili prisiljeni da poskupimo cijenu mjesečne karte. I sa ovom cijenom smo na ivici rentabilnosti. Ali sve je bolje nego ono što nas je proljetos zadesilo, kada zbog korone i vanrednog stanja djeca uopšte nisu išla u škole, a mi nismo obavljali ni đački prevoz niti međugradske i međunarodne linije - kaže on.