Ukupno slučajeva
674 (+5)
Preminuli
17 (+2)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Niko neće u zidare i modelare obuće

Većina budućih srednjoškolaca i dalje u širokom luku zaobilazi deficitarna zanimanja, zbog čega nekima od njih, poput zidara i modelara obuće, prijeti ukidanje.

REGION I SVIJET

Uprkos tome što će učenike koji se odluče za upisivanje deficitarnih zanimanja na tržištu rada i ove godine stipendirati Vlada RS i grad, zainteresovanost za njih je veoma slaba. To je potvrdila i direktorica Politehničke škole Sanela Praštalo.

- U prvi razred nismo upisali nijednog učenika za smjer modelar obuće. Imamo jedno odjeljenje dizajnera modnih tehničara, u kojem se nalazi 14 učenika i oni dobijaju 160 KM gradske stipendije - izjavila je Praštalo.

I direktor Građevinske škole Ljuban Bajić izrazio je zabrinutost jer i u ovoj školi prijeti ukidanje smjerova zbog nedovoljnog broja učenika.

- Svake godine je sve manje osnovaca koji se opredjeljuju za neke od naših smjerova. Ove godine je bio zainteresovan samo jedan učenik za smjer zidara, a konkurs je raspisan za 24 mjesta - rekao je Bajić.

Ovakav slučaj nije u Poljoprivrednoj školi, u kojoj su formirana odjeljenja pekara i mesara, koji predstavljaju deficitarna zanimanja.

- Prošle godine nismo imali odjeljenje mesara pa je možda i zbog toga veća zainteresovanost. U odjeljenju pekara upisano je 16 učenika, dok je mesara 13 - rekao je direktor škole Bojan Bakal.

On dodaje da će učenici koji su se odlučili za ove smjerove, pored stipendije, imati priliku da zarade i kroz praksu koju će obavljati kod poslodavaca.

- Plaćena praksa učenika je već ustaljena radnja u našoj školi. U saradnji sa ministarstvom imamo potpisane ugovore sa poslodavcima kao što su "Tropik", "Krajina klas" i "Tulumović", gdje učenici, u zavisnosti od razreda koji pohađaju, jedan, dva ili tri dana obavljaju praksu - ispričao je Bakal.

Učenici srednjih škola do kraja ovog mjeseca mogu da konkurišu za jednu od tri vrste stipendija grada, dok će konkurs za studente biti raspisan u drugoj polovini oktobra. Iz Gradske uprave podsjećaju da će u okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti oko 1,6 miliona KM, za školsku, odnosno akademsku 2020/2021. godinu biti dodijeljene stipendije prema socijalnom statusu, za uspjeh u školi/fakultetu i za deficitarna zanimanja. Pojedinačni iznosi stipendija ostaju nepromijenjeni i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi, odnosno studiju. Za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Deficitarna zanimanja

Za učenike srednjih škola biće stipendirana zanimanja zavarivač, zidar i armirač betonirac, tehničar modelar obuće, dizajner modni tehničar i pekar. Kada je riječ o studentima, gradske stipendije će dobiti studenti matematike i informatike, elektrotehnike, te budući profesori fizike.