Zeljković: Broj novozaraženih dnevno spustiti na 20

Bitno je da u narednom periodu broj pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou bude ispod 30 ili čak 20, ali da obuhvat testiranja ostane isti ili veći.

Zeljković: Broj novozaraženih dnevno spustiti na 20
FOTO: Vlada RS - Anadolu Agency

Rekao je ovo Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, za "Nezavisne" komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju u RS, koju je okarakterisao kao stabilnu.

U BiH je za 24 časa novooboljelo 80 osoba i to u RS virus korona je potvrđen kod 30 osoba, u FBiH 49, a jedan novi slučaj registrovan je u Brčko distriktu.

Zeljković je pojasnio da je razlog za ovako mali broj novozaraženih u RS to što se vikendima testira manji broj uzoraka, a za ovaj vikend ih je testirano 483.

"Vikendom dobijamo manje uzoraka iz domova zdravlja pa je samim tim i rezultat pozitivnih manji. Zbog toga nam vikend ne može biti paritet da možemo reći da imamo poboljšanu epidemiološku situaciju", rekao je Zeljković.

Dodao je da je epidemiološka situacija u RS trenutno stabilna jer broj novozaraženih na dnevnom nivou u posljednje vrijeme ne prelazi 100.

Novi slučajevi kovida-19 u FBiH registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа u RS najveći broj zaraženih evidentiran je u Banjaluci - kod 12 osoba, a oboljele su po četiri osobe iz Zvornika i Pala.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je osam novih smrtnih slučajeva, a za 24 sata preminule su četiri osobe: dva muškarca iz Bugojna i Travnika, kao i dvije žene iz Kaknja i Tuzle, dok su četiri prijavljena smrtna slučaja iz proteklog perioda.

U RS za 24 časa preminule su četiri osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

"Rаdi sе о tri muškаrcа i јеdnој žеni srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi. Dvije preminule osobe su iz Grаdiškе, te po jedna iz Fоčе i Dоbоја", saopštili su u Institutu za javno zdravstvo RS.

U Kriznom štabu Hercegovačko-neretvanskog kantona su saopštili da je tokom vikenda u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar od kovida-19 preminulo pet pacijenata, i to četiri muškarca iz Mostara i jedan muškarac iz Širokog Brijega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

16°

  • 02:00

    15°C
  • 05:00

    13°C
  • 08:00

    14°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

356 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 01. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI