Jermenija i Azerbejdžan odbijaju razgovore, Putin traži obustavu vatre

Jermenija i Azerbejdžan optužuju jedna drugu za otvaranje vatre i odbacuju inicijativu za direktne razgovore iako njihov sukob oko Nagorno-Karabaha prijeti da preraste u rat.

Jermenija i Azerbejdžan odbijaju razgovore, Putin traži obustavu vatre

Obje zemlje prijavile su da je otvorena vatra sa druge strane granice zapadno od Nagorno-Karabaha.

Analitičari navode da incidenti ukazuju na mogućnost dalje eskalacije sukoba uprkos apelima Rusije, SAD i drugih zemalja da se vatra obustavi.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev odbacio je bilo kakvu mogućnost razgovora. Jermenski premijer Nikol Pašinjan, takođe je naveo da razgovori ne mogu biti održani dok traju sukobi.

Žestoki sukobi duž granice oblasti Nagorno-Karabah počeli su u nedjelju, 27. septembra, i u dosadašnjim borbama do sada je poginulo najmanje 95 ljudi. Savjet bezbjednosti UN održaće danas hitan sastanak u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu.

Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je danas tokom telefonskog razgovora sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom od strana u sporu oko Nagorno-Karabaha da obustave vatru, saopšteno je iz Kremlja.

U saopštenju se ističe da je Putin naglasio hitnu potrebu za uspostavljanje prekida vatre i da sve strane preduzmu mjere za deeskalaciju krize.

Žestoki sukobi duž granice oblasti Nagorno-Karabah počeli su u nedjelju, 27. septembra i u dosadašnjim borbama do sada je poginulo najmanje 95 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 11:00

    14°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    14°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

133 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI