Apel ugostitelja u RS: Postojeće mere su nesprovodive, prete da bez posla ostane skoro 9.000 radnika

Udruženje poslodavaca trgovine, turizma i ugotsiteljstva u Republici Srpskoj uputilo je danas apel, u kojem su upozorili da su postojeće mere propisane od strane JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata - nesprovodive u praksi.

Apel ugostitelja u RS: Postojeće mere su nesprovodive, prete da bez posla ostane skoro 9.000 radnika

- Takve mere prete da, posebno u zimskom periodu, bez posla ostave između 7.000 i 9.000 radnika - istakli su.

Oni objašnjavaju da prema važećim ograničenjima i preporukama, za postavljanje jednog stola u ugostiteljskom objektu za koji može sesti najviše četiri osobe, potrebno je obezbediti gotovo 13 metara kvadratnih prostora, tako da se u prosečan objekat može smestiti najviše tri stola, što nije dovoljno za održivo poslovanje i pokrivanje osnovih troškova, posebno ako se uzme u obzir da u proseku za jednim stolom sede dva gosta.

Ugostitelji ocenjuju i da su sve mere Instituta za javno zdravstvo donesene bez uvažavanja stavova Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske (HORECA).

- Tražimo da u budućnosti budemo uključeni u kreiranje mera koje se direktno odražavaju na poslovanje ugostiteljstva i turzima u Republici Srpskoj koje trenutno zapošljava oko 14.000 radnika. Svesni smo opasnosti, prisustva virusa i neophodnosti discipline ali smo isto tako ubeđeni da su postojeće mere najrigoroznije u regionu i kao takve neodržive, jer će dovesti do masovnog zatvaranja ugostiteljskih objekata i otpuštanja radnika - naveli su ugostitelji u Srpskoj.

Apelovali su na Vladu RS i lokalne zajednice da nađu sredstva za pomoć ovom sektoru, a posebno gradskim hotelima, putničkim agencijama, svadbenim salonima i noćnim klubovima.

- Jedan od problema koji prioritetno traži rešavanje je i rad svadbenih salona i noćnih klubova i ovim putem pozivamo Insitut za javno zdravstvo i sve nadležne institucije da propišu mere i zajedno sa ugostiteljima naprave model koji će omogućiti rad salona i noćnih klubova s obzirom da je Republika Srpska jedina u regionu koja od početka pandemije ne dozvoljava njihovo otvaranje - ocenjeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA