Mitrović: Intenzivirati radove na izgradnji auto-puta Beograd Sarajevo

Ministar komunikacija i transporta Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da na izgradnji prvog auto-puta koji će spojiti Beograd i Sarajevo postoje zastoji i da treba intenzivirati radove.

Mitrović: Intenzivirati radove na izgradnji auto-puta Beograd Sarajevo

"Za gradnju auto-puteva su nadležni entiteti, a u ovom slučaju dobrim dijelom to je obaveza Federacije BiH /FBiH/. Republika Srpska je u dosta boljoj situaciji, jer je urađena eksproprijacija cijele trase od Rače do Bijeljine, a radiće se i od Brčkog prema Vukosavlju", istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, most na Rači bi trebao da bude završen za dvije do dvije i po godine, gdje će biti zajednički prelaz, a finansiraće ga, kao i most, Srbija.

Sumirajući razgovore koje je nedavno imao sa kolegama iz Srbije i Hrvatske o temi infrastrukturnog povezivanja regiona i sanacije mostova koji su spona sa tim zemljama, Mitrović je rekao za "Glas Srpske" da je saradnja te vrste prioritet.

"Potrebno je povezati infrastrukturu sa zemljama regiona da bismo olakšali i ubrzali promet robe i putnika. Riješili smo probleme u vezi sa gradnjom prelaza kod mosta `Bratoljub`, koji je izgradila Srbija, a novac za prelaz odobrili smo na prvoj sjednici Savjeta ministara, što nije uradio prethodni saziv", naveo je Mitrović.

On je dodao da i transportna zajednica zagovara da zemlje Zapadnog Balkanagrade zajedničke prelaze da bi kontrola bila na jednom mjestu i time bile ubrzane procedure.

"Sve radimo s ciljem uspostavljanja bolje saradnje, a dobre saobraćajnice i mostovi su jedan od puteva ka tome", konstatovao je Mitrović.

On je naglasio da mostovi povezuju narode, te da će putevi koji prolaze kroz region i mostovi olakšati i ubrzati saobraćaj, te smanjiti troškove prometa robe.

"BiH ćemo približiti regionu, povezati sa međunarodnim koridorima, a sa savremenom putnom infrastrukturom BiH će biti mjesto gdje će i potencijalni investitori vidjeti šansu", kaže Mitrović.

On smatra da se otvara nova perspektiva razvoja BiH, Republike Srpske i FBiH, na zadovoljstvo svih.Mitrović kaže da je most na Svilaju, koji će povezati Koridor "Pet ce" sa Koridorom 10, odnosno sa Budimpeštom, još jedna od važnijih transferzala.

"Most kod Gradiške zaista dugo čekamo, ali sada se ozbiljno radi sa obje strane. Pred nama su i važni kilometri dionica auto-puteva koji će povezivati Beograd, Sarajevo i Banjaluku", naglašava Mitrović.

On je rekao da BiH jača saradnju sa susjednim državama u oblasti infrastrukture i tako postaje i bliža Evropi.

Mitrović je naglasio da to i jeste cilj, da tim tempom treba i nastaviti i na vrijeme završiti započete mostove i važne saobraćajnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA