Spremaju hranu, a nemaju ni sanitarnu knjižicu

Istekle sanitarne knjižice, neredovna dezinfekcija i deratizacija objekata samo su neki od propusta koji su ove godine uočeni u marketima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima širom Srpske, a koji su njihove vlasnike koštali 111.750 maraka.

Spremaju hranu, a nemaju ni sanitarnu knjižicu

Republička inspekcija za hranu je za devet mjeseci ove godine izvršila 840 kontrola restorana, roštiljnica, prodavnica, marketa, ugostiteljskih i drugih objekata, od čega su u 315 slučajeva utvrđeni različiti propusti.

- Subjektima je izrečeno 290 upravnih mjera kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata 123 prekršajna naloga - naveli su u Inspektoratu RS.

Dodali su da su se propusti koji su najčešće konstatovani odnosili na neredovne sanitarne preglede lica koja rukuju hranom, kao i nepohađanje dodatnih edukacija o higijeni hrane, te neblagovremeno obavljanje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, a uočeno je i neažurno vođenje evidencija o laboratorijskim analizama hrane.

Inspektori su kontrolisali higijenske uslove objekata i opreme, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih, dokaze o zdravstvenom stanju i dodatnoj edukaciji lica koja rade sa hranom, deklaracije i senzorna svojstva hrane i drugo.

- U okviru redovnih preventivnih kontrola proizvodnje i prometa hrane, a s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom virusa korona, inspektori su posebnu pažnju u kontrolama posvetili održavanju higijene prostorija i radnika u uslužnim objektima i poštovanju propisanih preventivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona - istakli u Inspektoratu.

Izvršni direktor Udruženja potrošača "DON" iz Prijedora Murisa Marić istakla je da inspekcija nije bez razloga izdala tolike prekršajne naloge, jer nivo higijene u marketima, restoranima, roštiljnicama i mnogim drugim ugostiteljskim objektima u Srpskoj nije ni blizu onom na kojem bi trebalo da bude, posebno sad za vrijeme pandemije.

- Često smo svjedoci da se u restoranima neredovno mijenjaju stolnjaci, kao i da se istom krpom brišu sve čaše. To je nedopustivo, posebno kad virus korona vreba sa svih strana - tvrdi Marićeva.

Dodala je da su sporna i sredstva za dezinfekciju ruku i prostora, koja, kako kaže, sigurno razređuju.

Rok trajanja

U Inspektoratu RS kažu da inspekcija u prethodnih devet mjeseci nije zatekla u prometu veće količine hrane isteklog roka ili izmijenjenih senzornih svojstava, koja se zbog toga smatra neprikladnom za ljudsku ishranu.

- Po nalogu inspekcije iz prometa je povučeno oko 100 kilograma različitih namirnica. Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojima su inspektori zatekli po nekoliko pakovanja hrane kojoj je protekao rok upotrebe, a najčešće je riječ o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok trajanja, kao što su mliječni proizvodi, osvježavajuća pića i sokovi ili konditorski proizvodi - kazali su u Inspektoratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA